J. Strgar: Nekdo naj zakriči!

OtocecNaslov je sposojen od modreca Janeza Janžekoviča, ki je v času, globokega socializma zakričal, da ubijati življenje ni dopustno. Takrat nečesa ne bi smeli, danes v novih ter izrednih razmerah pa imamo nekaj, kar moramo narediti. Pred nami so državnozborske volitve, katerih se moramo udeležiti! Čim boljši rezultat mora doseči slovenska politična pomlad, ki jo predstavljajo Nova Slovenija – Krščanski demokrati, (NSi –KD); Slovenska ljudska stranka (SLS) ter Slovenska demokratska stranka (SDS), s svojimi člani in drugimi ljudmi dobre volje.

Kako do čim boljšega rezultata, če so te stranke med seboj skregane? Zapleteno vprašanje, a skušajmo iskati odgovor. Vodstva omenjenih strank so se zbližala in verjamemo, da bodo našli sporazum za skupne napore. Ostaja pa težava med nami ljudmi, ki smo si glede političnih izkušenj nadvse različni. Podlegli smo manipulaciji, ki smo ji bili priče, zlasti v obeh »demokratičnih« tednikih, ki so vztrajali pri omaloževanju nekaterih strank, zlasti NSi-KD. Pri tem je zanimivo, da je bila celotna NSi, zlasti pa njena predsednica zvesti član uspešne Janševe koalicije, potem pa je morala prenašati napade leto in dan. Ko so jo nazadnje obsodili, da podpira stari komunizem, se je šele javno uprla. Napake ali pomanjkljivosti posameznih strank ali osebnosti je gotovo treba popravljati, a manjkala je vseobsežnost, za vse pomladne stranke po enakem vatlu. Učinek ni ničemur koristil, naredil pa je škodo, negotovost med ljudmi, ki jo maramo sedaj popravljati.

Civilna iniciativa Prebudimo Sslovenijo je ves ta čas na vse načine svarila in celo javno očitala razdiralno delovanje med nami pomladniki. Že ves čas smo poudarjali, da samo ena od pomladnih strank ne more zmagati in vladati, da smo drug drugemu potrebni in le vsi skupaj lahko kljubujemo post boljševizmu. Sedaj je vsa ta politična godlja še vedno med nami, upamo, da bodo zlasti tisti, ki so jo ustvarjali in gojili, kaj modrega naredili, da bi se stvari umirile in nas popeljale tja, ker so dobri ukrepi mogoči. In da bodo posamezne stranke, vsaka po svoje, prispevale svoj delež za skupno dobro.

Jesenski Tabor kristjanov in ljudi dobre volje, ki bo 18. oktobra na Otočcu bo z ostrim geslom Slovenci, pridimo k sebi, že četrtič vabil k večji politični in narodni zavesti. A kaj, volitve bodo že prej, lahko samo upamo, da bomo že na teh volitvah dočakali politično zrelost – da bomo v zadostnem številu v Državni zbor izvolili svoje najboljše predstavnike. V vseh treh strankah imamo takšne ljudi. Ne smemo več dopuščati, da bi družbo in državo vodili ljudje iz starega totalitarnega sistema, ki pred usodnimi volitvami zapirajo svoje politične nasprotnike, kakor so to naredili z Janezom Janšo. Na volitvah imamo možnost, da takšno zlorabo oblasti preprečimo.