J. Šimac, Finance: Dva obraza Grčije – eden upa, drugi je na robu obupa

V Grčiji je napeto: volilna pričakovanja so velika, hkrati pa je velik tudi strah

»Strah me je. Politiki so ponoreli. Vsem obljubljajo vse, nihče pa ne pove, kako bomo to plačali. Sta le dve možnosti: ali ne bodo držali obljub ali pa bodo začeli tiskati denar, ki ne bo evro. Hvala, jaz se tega ne grem, denar sem preventivno prenesel na račun v tujino,« razlaga Stefanos Vasdekis, soustanovitelj start-upa TravelMyth. Ana Hrisikopulu je na drugi strani ena od čistilk, ki jih je odpustilo gospodarsko ministrstvo: »Cipras pravi, da bodo podjetja spet naša. In da bomo spet dobili službe. Verjamem mu.«

Grčija je pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami razklana. Na eni strani pričakovanja, na drugi strah. In hkrati podzavestno zavedanje, da Siriza Aleksisa Ciprasa, ki ji ankete kažejo zmago, vprašanje pa je, ali bo lahko sestavila vlado, pač ne bo mogla ustreči vsem.

»V zraku je neka napetost. V zadnjem tednu je vse zastalo, kot da bi politika ustavila čas. Ljudje imajo vsega dovolj, hkrati pa jih je strah. Vsi bi radi videli, da bi šlo na bolje, a nas skrbi, da bo šlo še na slabše,« v središču grške prestolnice pripoveduje vodja enega od atenskih inkubatorjev The Cube Stavros Mesinis.

Podjetniški inkubator v Atenah? »Ja, podjetništvo, start-­upi, vse to je po dveh zelo uspeš­nih grških zgodbah v zadnjih dveh letih postalo precej priljubljeno. Vemo, da start-upi ne morejo rešiti grškega gospodarstva, so pa vseeno postali neki vir upanja in navdiha. V Grčiji smo stik s podjetništvom izgubili pred kakšnimi 20 leti. To pač ni lahka stvar, so vzponi in padci, vse skupaj prinaša tveganje. Ljudje so raje izbrali lažjo možnost, našli službo v javnem sektorju, državnih podjetjih, agencijah. Ko smo nekako bankrotirali, se je to ustavilo. Zdaj mladi priložnosti pospešeno iščejo v podjetništvu,« razlaga Mesinis.

Petnadstropna stavba v stranskih ulicah v bližini trga Omonia je ena redkih, ki kažejo znamenja življenja. Mesinis pravi: »Tu naokoli je bilo pred leti polno pisarn, lokalov, zdaj je vse prazno. Celo šole so zaprli. Mi mladim podjetnikom oddajamo opremljene prostore, na voljo imajo vso infrastrukturo. Ko nas prerastejo, si najdejo svoj prostor.«

Grčija skozi oči mladih podjetnikov

»To je danes neka druga država. Večina najinih prijateljev, sošolcev s fakultete, je odšla v tujino ali pa so brez službe,« pravita Stefanos Vasdekis in John Nousis. Trenutno delata pri svojem osmem start-upu. Prejšnjih sedem je ali propadlo ali pa sta ideje in nauke iz njih združila v osmega. Vseeno jima volje in smeha ne manjka. »Zadnje dni bolj malo spiva, ker ravno posodabljamo bazo na spletni strani,« smeje pove Stefanos. Zadnji projekt, nekakšen portal za personalizirano iskanje hotelov po svetu, sta zagnala pred dvema mesecema. »Z Bookingom smo se dogovorili za partnerstvo, stvari testiramo, in če bo šlo po načrtih, gremo kmalu na obisk k vlagateljem,« razlagata.

Več lahko preberete na Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.