J. Sešek, Radio Ognjišče: Hvala, amasegenálo!

Sedim pred tipkovnico, pred menoj prazna stran na računalniškem zaslonu, ob njem napol pomečkani papirji s scenarijem minulega sobotnega programa, nekaj podpisanih dokumentov, ki bodo v naslednjih dneh iskali lastnika, katerega izmed pokroviteljev sobotnega dobrodelnega dogodka … Na hodniku je še vedno videti, da smo potrebovali veliko opreme, v naših elektronskih nabiralnikih je kup odmevov pustne sobote, elektronske poti med nami, Misijonskim središčem, darovalci in bankami so zasedene … Cel kup dokazov, ki govorijo, da je za nami letošnja Pustna sobotna iskrica.

Pustni ples z dobrim namenom, predvsem pa darovanje po telefonu in ostalih elektronskih poteh, so rodili neverjeten sad. 118.852 evrov! Nobena doslej zbrana vsota se ne more primerjati z goro dobrega, ki je zrasla v soboto. Z vašimi darovi ste se nas dotaknili, z vašo dobrodelnostjo pokazali, da je prav ohranjati upanje na lepši svet! Kamorkoli se namreč človek ozre, skoraj karkoli medijskega spremlja, pogleda, prebere, povsod čudne napovedi. Z vseh kotičkov strah, ki kriči, da je s tem svetom nekaj narobe. Vem, tudi stiska, na katero smo opozarjali v soboto, posredno pa v tednih, celo mesecih od našega prihoda iz Etiopije, govori o nepravičnosti sveta, ki ima predvsem nepravilno razdeljene dobrine. Pa vendar, z vašimi darovi ste preglasili temne napovedi, skrbem pokazali, da so lahko tudi vzrok za dobro delo!

Iskreno priznam: med pripravami nas je skrbelo kako se boste odzvali klicu na pomoč. Uspeh lanske akcije, ki je bila namenjena Madagaskarju se nam je zdel tako velik, da si nismo upali niti pomisliti, da boste naši poslušalci za Etiopijo darovali celo več sredstev, kot za misijone na rdečem otoku. Pa je bilo tako!

Vzkliki veselja ob vsoti zbranega, ki se je višala iz minute v minuto, so bili do konca iskreni. Lahko bi vam pripovedoval o objemu in solzah misijonarja, ki je v naši radijski kleti spremljal predano delo prostovoljcev, lahko bi govoril o nasmehih prostovoljcev, ki so pripravljali dvorano, radijcih, ki smo trdo delali nekaj dni pred to lepo soboto. Lahko bi vam prebral le nekaj vaših misli, ki ste jih misijonarjem in ubogim namenili ob oddaji elektronskih darov … Pa bi bilo vsega preveč, toliko je bilo navdušenja, toliko srčne topline, da vse skupaj gotovo priča o resnici: bilo je vredno, izplačalo se je!

Ne morem pozabiti odgovorov misijonarjev, besed Petra Opeke, Janeza Krmelja, letos Jožeta Andolška, ki na dvome o tem, ali se vse žrtve sploh izplačajo, ko pa vendar dežele kljub njihovemu razdajanju še vedno brodijo po globoki brozgi revščine, popolne brezbrižnosti državnih organov in z zatisnjenimi očmi razvitega sveta še vedno umirajo v krutosti bolezni in lakote, odgovarjajo: “Če sem pomagal kateremu izmed najmanjših bratov, potem je bilo vredno.” Zavedajo se, da s svojim delom, podprtim tudi z vašimi darovi pomagajo Kristusu, ki ga prepoznavajo v najbolj ubogih.

Vir: Radio Ognjišče