J. Lombergar za Finance: “Ukinitev Pogledov Slovenije ni politična”

Vodstvo RTV ukinja oddajo Pogledi Slovenije. “Ponavljam tisto, s čimer je nekdanji član uprave AUKN Marko Golob končal zadnje Poglede: to je začetek konca demokracije,” je ukinitev oddaje komentiral urednik oddaje Bojan Traven. Oddaja se ukinja kljub predhodnemu dogovoru z vodstvom RTV o nadaljevanju projekta Pogledi Slovenije, in sicer “zaradi politične odločitve programskega direktorja po zadnji oddaji o Mercatorju,” meni Traven.

Odločitev o ukinitvi je sprejel programski direktor Janez Lombergar, za njegovo odločitvijo pa po mnenju Travna stoji kapitalska levica. Več informacij bosta z voditeljem oddaje Urošem Slakom podala jutri ob 11. uri. Oddajo si lahko ogledate na tem naslovu.

Lombergar: Politike ni v ozadju, sam sem samo izpolnil plan

Od odgovornih smo za pojasnila uspeli dobiti programskega direktorja Janeza Lombergarja in generalnega direktorja RTV Marka Fillija.

Lombergar pojasnjuje, da je bila ukinitev Pogledov predvidena že v lani izdelanem programskem načrtu RTV za letošnje leto. Kot pravi, je bila oddaja predraga in je stala okoli 350 oziroma 400 tisoč evrov letno. Predvidena in potrjena je bila nova oddaja, ki bi nastala v sodelovanju z zaposlenimi na RTV in bi bila bistveno cenejša.

“Ker sem v neki vmesni fazi videl, da bo takšno oddajo težko narediti do jeseni, sem pristal na to, da oddaja Pogledi Slovenije ostane do konca leta. Nato pa smo se po premisleku v zadnjih 14 dneh dogovorili, da jeseni začnemo z novo oddajo,” pojasnjuje Lombergar. Zavrača, da bi imele njegove odločitve politično ozadje.

“Politika me ne zanima. Nihče mi ni rekel, kaj moram narediti. Jaz samo spoštujem plan, ki smo ga pripravili konec lanskega leta,” dodaja. Kot pravi Lombergar, bo nova oddaja nastala pod taktirko Lidije Hren, imenovana pa bo “Tarča”, kot se že sedaj imenuje njena oddaja. Na sporedu bo v četrtek in bo trajala uro in pol. Lombergar ocenjuje, da bo oddaja stala približno tisoč evrov na oddajo.

Slak in Traven: Takšnih pritiskov še ni bilo

Traven in Slak sta včeraj pisala predsedniku programskega sveta Miranu Lesjaku in predsedniku nadzornega odbora Mihu Klunu, vendar odgovorov (še) nista dobila. “Na vas se obračava kot zadnji instanci za zagotovitev ohranjanja svobode govora in izražanja, ohranjanje novinarskega dostojanstva in profesionalnosti,” sta zapisala v pismu.

Med razlogi za ukinitev oddaje pa sta navedla: “Pri tem ni nikakršnega dvoma, da je ta nenadna in nepričakovana odločitev politična. Kajti v zadnji oddaji smo razkrivali, kako je prišlo do tihega soglasja izvršne veje oblasti do prodaje Mercatorja hrvaškemu tajkunu Ivici Todoriću, njegov model delovanja na Hrvaškem, predvsem do medijev in novinarjev, ki si dobesedno ne upajo razkriti ničesar, kar bi škodilo njegovemu imperiju, t.i. sinergijske učinke združitve, ki kažejo na propad slovenske živilske industrije. Že pred oddajo, še posebej pa po novinarski konferenci predsednice vlade, kjer ni želela odgovarjati na naša vprašanja – novinar vendar lahko le sprašuje – je bilo jasno, da bodo skušali nekateri oddajo preprečiti. Kajti toliko klicev različnih lobistov in odločevalcev v najini 20-letni karieri še ni bilo.”

Več: Finance