J. Janša za Radio Ognjišče: Pomanjkanje pravičnosti ključni problem Slovenije

Predsednik SDS Janez Janša je prepričan, da je imenovanje šestih ustavnih sodnikov v letu dni verjetno zadnje vezivo obstoječe vladne koalicije. V oddaji Pogovor o na Radiu Ognjišče je kritično ocenil, da je to tisto, kar še mora postoriti, nato lahko razpade. Kot je poudaril, je absolutno prednostno nalogo naše politike v razmerah, ki prihajajo, mogoče opisati z besedo pravičnost. Pomanjkanje te na različnih področjih je po njegovem ključni problem Slovenije.

Janša ocenjuje, da so pred nami težke razmere, zato bo zelo pomembna medsebojna povezanost. Prav tako bo pomembno, da bomo Slovenijo res čutili kot domovino in dom. “Samo domovino in dom je človek pripravljen braniti. Države nihče ne brani, za državo nihče ne žrtvuje življenja.” Kot je dodal Janša, se človek počuti doma tam, kjer vlada pravičnost. A te po njegovih besedah pri nas ni ne v pravosodju ne v gospodarstvu in še kje. “Pravičnost je nekaj, kar je bilo v zadnjih 25 letih v veliki meri izgnano iz Slovenije. Pravičnost je treba poklicati nazaj.” Priznal je, da tega ni mogoče storiti z enim zakonom ali eno reformo.

Spremembe so sicer po njegovem nujne na več področjih, med drugim v zdravstvu, pri davkih, na lokalni ravni … “Temeljne stvari je treba postaviti na noge, na pravo mesto.” Pogoj za to je trdna večina v parlamentu, v katerem bodo enakopravno in enakomerno zastopani tudi depriviligirani. “To se ne bo zgodilo, če bo volilna udeležba v sedmi, osmi volilni enoti za 30, 40 odstotkov nižja kot v Ljubljani.

Zapisala Helena Škrlec. Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.