J. Biščak, Reporter: »Kliči Zemljariča za umor« pred okrožnim sodiščem

Ni razumljivo, zakaj je Janeza Zemljariča vznemirila »simpatična fotomontaža«, je na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču dejal Dean Gončin, odvetnik fotografa Primoža Lavreta. Zemljarič, nekdanji šef Službe državne varnosti oziroma Udbe, ga skupaj z novinarjem Igorjem Kršinarjem toži zaradi razžalitve.

Igor Kršinar je napisal več člankov o kriminalnih dejanjih, ki jih je izvajala Udba. Eno izmed teh je bil umor hrvaškega emigranta Nikice Martinovića v Celovcu. Vodja SDV, ki sta jo tako vrhovno sodišče kot ustavno sodišče opredelila kot kriminalno združbo, ki je sistematično kršila človekove pravice, je bil takrat Janez Zemljarič. Lavreta obtožuje zaradi dveh fotomontaž, na katerih se pojavlja, čeprav sploh ni njun avtor, kar je Dean Gončin danes tudi opozoril sodnico. Na eni fotomontaži je Zemljarič z brzostrelko, poleg je bila tudi fotografija ubitega Martinovića. Na drugi fotomontaži pa je Zemljarič skupaj s Silvom Gorencem, nekdanjim šefom tako zvezne kot republiške SDV, ki prav tako toži Kršinarja in Lavreta, poleg njiju pa še Pavla Perca, ki je Reporterju prodal njegovo fotografijo.

Kršinar je več člankov objavil na podlagi dokumentov, ki so dostopni in so še ostali (večino je Udba najbrž uničila). V enem izmed teh Milan Paulin, vodja oddelka za emigracijo pri SDV, Zemljariča obvešča o načrtih akcij na »ekstremiste« (mednje je SDV štela tudi Hrvata Martinovića). Zemljarič je pod ta dopis zapisal, da »se strinja s predlogi« in se podpisal. Slabe dva tedna po dopisu je bil pred svojo cvetličarno v Celovcu ubit Martinović. Avstrijska policija morilca ni nikoli identificirala, vendar je zdaj, na podlagi prej opisanega in drugih dokumentov, ki jih je v arhivu odkril raziskovalec Roman Leljak, znova odprla primer. Zemljaričev zastopnik, odvetnik Marko Kosmač, je danes kot dokaz, da gre za neresnične trditve, predlagal več prič, večinoma nekdanje sodelavce Udbe ali visoke predstavnike komunistične oblasti, med drugimi tudi Marjana Orožna, nekdanjega republiškega sekretarja za notranje zadeve, in Igorja Tratnika, sodelavca Udbe. Ti naj bi pričali, da Zemljarič ni ničesar odobril ali organiziral. Povedano drugače: pričali naj bi, da je bila Udba malodane humanitarna in dobrodelna organizacija.

Več lahko preberete v Reporterju.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.