Izjava Inštituta Stanka Janežiča za ekumenizem in medverski dialog

2015-01-08t180038z949678293gm1eb1905i701rtrmadp3france-shootingČlani Inštituta Stanka Janežiča za ekumenizem in medverski dialog smo zgroženi ob nedavnih terorističnih dogodkih v Parizu. Zato izjavljamo, da nobena izmed krščanskih Cerkva oziroma nobena monoteistična vera ne more odobravati takšnega dejanja ali se pri tem celo sklicevati na Boga. V vseh treh monoteizmih se Bog razodeva kot usmiljeni in dobrotni Bog, zato je takšno dejanje napad na monoteistično vero in tudi na temelj naše, evropske civilizacije.

Ko člani Inštituta odločno zagovarjamo svobodo, posebno še svobodo tiska, hkrati tudi ugotavljamo, da v sekularni družbi zahodne civilizacije najgloblja in najintimnejša občutja, med katera uvrščamo tudi versko izkustvo, niso spoštovana. Zato pozivamo zahodno družbo in njene institucije, da bi bile bolj odprte do verske zavesti in občutja, ki sta sestavni del človekovega osebnega dostojanstva. Verski simboli so pri vernikih monoteizma povezani z najglobljimi osebnimi odnosi, zato zahtevajo globoko spoštovanje.

Pri vsem tem pa nobeno nespoštovanje verske zavesti in osebnih verskih odnosov ne opravičuje takšnega terorističnega ravnanja, ki se je zgodilo v Parizu in ki se dnevno dogaja nad kristjani na Bližnjem vzhodu. V imenu vseh žrtev zato najodločneje protestiramo in hkrati molimo tako zanje kakor tudi za njihove svojce ter storilce.

 

Izr. prof. dr. Avguštin Lah, predstojnik

Pripis uredništva: Izjava je izvirno objavljena na spletnem naslovu teolog.si