Izjava dneva, Lado Leskovar: Na Evroviziji in kasneje po Evropi sem pel v slovenščini

leskovar
Lado Leskovar, foto: napovednik.com.

Še vedno odmeva zmaga Jamale, predstavnice Ukrajine, na Eurosongu. S pesmijo Ne morem preživeti mladosti tam je spregovorila o grozotah deportacije krimskih Tatarov v času vladavine Stalina. Letošnje tekmovanje je tako zaznamovala tudi politično vprašanje, posebej v odnosu do Rusije. Za mnenje o tej in drugih dimenzijah glasbenega tekmovanja smo povprašali legendarnega slovenskega pevca Lada Leskovarja, ki je na Eurosongu leta 1967 s pesmijo Vse rože sveta zastopal Jugoslavijo.

Lado Leskovar:

Na Evroviziji sem nastopil pred 49 leti na Dunaju in takrat je bilo zelo drugače. Moje mnenje je, da Evrovizija postaja vedno bolj tekmovanje, kjer prevladuje šov. Kvaliteta petja in pesmi zdaj nista več najbolj pomembna faktorja za uvrstitev, pač pa je pomembnejša politična situacija. Ukrajina doživlja vročo politično situacijo, kar je po mojem mnenju tudi pripomoglo k njeni zmagi. Tako se zgodi, da veliko boljši vokalisti in pesmi ne dobijo veliko točk.

Ne razumem tudi, zakaj v zadnjem času vsi tekmovalci pojejo v angleščini. Ker gre za mednarodno tekmovanje, naj bodo tudi jeziki del te mednarodnosti. Ob svojem nastopu na Evroviziji sem pel v slovenščini, po tekmovanju pa sem imel tudi veliko nastopov po Evropi, kjer sem prav tako pel v slovenščini. Mislim, da bi morali biti tudi jeziki veliko bolj pomemben del tega tekmovanja, saj so pomemben del večkulturnosti.