Pet sporočil in deset priporočil nedeljskega referenduma

Začnimo se ukvarjati s prihodnostjo slovenske države in slovenstva, ki je ključni problem slovenske družbe, kajti izid nedeljskega referenduma je nemajhno presenečenje, hkrati pa tudi močno sporočilo.

1. Ker so nasprotniki vlade angažirali vse, kar leze in gre, proti Janši, je glasovalni izid zmaga zanj. Še zlasti, ker so si vsi komentarji soglasni, da vsi, ki so glasovali proti zakonu, ne bi glasovali za koalicijo KUL.

2. Kakšen bi bil uspeh cepljenja proti pandemiji, če bi ga vsi podprli? Številni organizatorji in podporniki referenduma so najhujši nasprotniki cepljenja. Seveda s tem prevzemajo odgovornost za one, ki bodo zaradi neprecepljenosti Slovencev umrli. Kljub vsemu se da, če je dovolj zagnanosti in prepričanosti, predvsem pa medijske podpore. Če bi RTVS tako podpirala cepljenje, kot je glasovanje proti zakonu, bi bili že zdavnaj precepljeni.

3. Ne glede na protijanševstvo udeležencev referenduma, moramo ugotoviti pomen javne propagande, dela z volivci oziroma državljani. Problem ni pridobiti opredeljene za ali proti, ampak je treba prepričati neopredeljene.

Neopredeljeni so jeziček na tehtnici

Janševa vlada 2004–2008 je imela izjemne rezultate, ki pa jih ni znala prodati volivcem. Se bo zgodba ponovila? Dovolj bi bilo jasno povedati, da je STA v redu, njen direktor pa ne, ker z vlado ni kompatibilen zaradi svojega odnosa do slovenstva, demokracije, svoje grabežljivosti in ne vem še česa, in to stalno ponavljati, ne pa z njim parlamentirati in mu delati usluge. Nobena vlada nikoli in nikjer ne more privoliti, da bi jo nekdo, v tem primeru sedanji direktor, bojkotiral in poniževal, da bi se potem lahko hvalil pred svojimi čaršijskimi prijatelji, da je Slovenija banana republika, ki svoje državnosti ne zasluži in da njegovo ravnanje kaže, kdo je dejanski vladar Slovenije. Postal je žrtev, ki se ljudem vedno smili, pa četudi gre za morilca. Se še spomnite pomena diferenciacije? Dovolj je materiala in netiva, samo stakniti ju je treba.
Pravilna komunikacija je pritegnila mlade, odnos do države pri marsikom slab

4. Referendum jasno kaže, kako pomembna je vsebina. Samo ta in edino ta bo pripeljala na volitve neopredeljene. Tisti, ki do konca življenja vemo, kako bomo glasovali, smo nepremakljivi. Tu pa so še labilni, neopredeljeni in mladi. Probleme zadnjih poznamo. Ali ne bi sestavili programa, ki bi jih pritegnil. Ne jih podcenjevati! So, kakršni so. Treba se jim je prilagoditi, če se želi zmagati na naslednjih volitvah.

5. Tridesetletnica slovenske države je minila v njenem blatenju, kako nizko se lahko spustijo nekdanji komunisti, in poveličevanju. Spadam k zadnjim. Čeprav sem aktiven udeleženec vojne za Slovenijo in sem o njej veliko pisal pozitivno, nisem bil vabljen niti na eno državno proslavo. Izjema je Krkovičeva brigada Moris. Sem pa bil na dveh občinskih. Iskrena hvala tudi onim, ki so me prezrli.

Če kdo resno misli zmagati na volitvah, naj se ne ukvarja s politiki, ampak s perspektivo države

Nekaj predlogov za izziv tako na socialnem področju kot na področju razvoja zunanjih vidikov državnosti:

1. zamenjava kipa Borisa Kidriča s kipom Jožeta Pučnika,
2. nova stavba parlamenta – na primer na prostoru Gospodarskega razstavišča. Nova stavba vlade – mogoče dosedanji parlament,
3. dosedanja stavba naj bo predsedniška palača, kot se spodobi,
4. izgradnja NUK-a,
5. Narodni muzej,
6. SNG Drama: kakšna priložnost je bila zamujena z gradnjo sramotnega kolosa Šumi,
7. vsaki mladi družini pripada najemno trisobno stanovanje s subvencionirano najemnino,
8. minimalna plača in minimalna pokojnina naj se izenačita v višini najmanj tisoč evrov,
9. resnično brezplačno, neideološko in kvalitetno šolstvo,
10. vsakemu državljanu naj bo zagotovljena varna in dostojna starost.

Predloge lahko vsakdo razglasi za rezultat bolnega uma. Ne bom mu zameril. Nisem prepričan o njihovi enkratnosti in zveličavnosti. So izraz prepričanja, da je dovolj diskusije ali Fajonova ali Šarec. Zanju v slovenski politiki nikoli ne bi smelo biti prostora. Ne zaradi ideologije, ki je pri Šarcu niti ni, ampak zaradi osebne nezrelosti. Začnimo se ukvarjati s prihodnostjo slovenske države in slovenstva. To je ključni problem slovenske družbe.