Ali se nam ne zdi, da bi morali nekaj reči? Glasno in odločno!

Družbene, kulturne in politične razmere v Sloveniji in hkrati v vsem zahodnem svetu se hitro slabšajo, zato pogrešamo pogrešamo odločnih besed, ki bi jih morali javno izreči škofi in cerkveni voditelji, saj ima njihov glas velik moralni naboj; tako kot glas starozaveznih prerokov in novozaveznih svetnikov.

Pri nas imamo trenutno izbruh naprednjaškega besa zaradi odobritve denarne pomoči iz državnega proračuna nazadnjaškemu zavodu Iskreni. Za tak odziv nekaterih poslancev koalicije KUL ni razumskih razlogov. Ne gre za nasprotovanje iz preračunljivih političnih razlogov niti ne zaradi sebičnosti in nevoščljivosti, temveč za izraz globoke frustracije, ker se v svoji opozicijski legi počutijo ponižane in postavljene pred vrata na veter in dež. Zato mečejo kamne v okna, tolčejo po vratih in kujejo bridko maščevanje za čas, ko jim bo spet uspelo zasesti udobne sedeže okoli mizice pogrni se.

Že nekoliko naveličan stanovalec hiše bi jim najraje odprl vrata, da bo mir. Tako se morda počuti nekdo, ki je sit nenehnega sitnarjenja, jamranja, cepetanja in zmerjanja ideoloških izbrancev in dedičev še pred nedavnim živega komunizma. To je le ena (psihološka) stran nezadovoljnežev, ki morajo trpeti vlado, ki ni njihova. Druga je preračunljiva taktika utrujanja vlade, njenih ministrov in predsednika Janeza Janše. Javnost nagovarjajo v z besednim zakladom revnem jeziku mračnjaštva, nazadnjaštva, klerikalizma, boja proti čarovnicam, oblasti ljudstva ipd.

Pogrešamo odločnih besed, ki bi jih morali javno izreči cerkveni voditelji

Vsi drugi pa smo bolj ali manj brezskrbni kot človek, ki je padel s stolpnice in pomahal sosedom v četrtem nadstropju: »Za zdaj je še vse v redu.« Ali se nam ne zdi, da bi morali nekaj reči? Glasno in odločno! Iz človeških ust v božja ušesa! Če tega ne storimo, bomo kmalu ugotovili, da se jih bojimo. Naši levi bratje nas mrcvarijo po mili volji, mi pa se vsemu uklanjamo s tiho vdanostjo. So še vedno naši gospodarji? Zakaj smo tiho? Smo kristjani res krotke ovce? Res je, da se v Sloveniji množijo molitvene skupine; tudi in predvsem za domovino. Razposlanih je bilo že tudi nekaj pisem podpore Zavodu Iskreni in ministru Janezu Ciglerju Kralju ter v vednost tistim, ki jih moti denarna podpora Iskrenim.

Še vedno pa pogrešamo odločnih besed, ki bi jih morali javno in daleč slišno izreči škofi in drugi cerkveni voditelji. Njihov glas ima velik moralni naboj; tako kot glas starozaveznih prerokov in novozaveznih svetnikov. Potem se bomo morali zganiti tudi mi, laiki, in drugo božje ljudstvo.