Izbris v Državnem zboru

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok izbrisana iz razprave v državnem zboru.

Parlamentarni odbor za delo, družino in socialne zadeve bo 1. septembra znova razpravljal o spornem predlogu družinskega zakonika. Na sejo tokrat ni vabljena Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, s čimer se je uresničila grožnja predsednice odbora in poslanke SD Andreje Črnak Meglič. Ta je namreč na junijski seji napovedala, da vodje omenjene iniciative ne bo povabila na naslednjo sejo odbora. Kot razlog je navedla, da je uporabljal šahovsko uro in z njo meril čas.

V civilni iniciativi pojasnjujejo, da uporaba ure in merjenje časa v državnem zboru nista prepovedana, saj na plenarnih sejah ura celo določa čas razprav in »jemlje besedo«. Zato je po besedah vodje civilne iniciative Aleša Primca argument predsednice odbora krivičen, neupravičen, nedemokratičen in nezakonit.

„Gre za novo v vrsti nedemokratičnih potez predsednice odbora, ki se že ves čas obravnave spornega predloga Družinskega zakonika na Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide postavlja nad demokracijo, demokratične standarde in poslovnik Državnega zbora. Tako je zavrnila preko 300 posameznikov in organizacij, ki so izrazili željo, da bi sodelovali v zakonodajnem postopku obravnave spornega predloga Družinskega zakonika; na dežju pred Državnim zborom je pustila stati več kot 200 ljudi, ki so želeli sodelovati na seji odbora; v času razprave je večkrat neupravičeno segala v besedo zagovornikom družine in pravice otrok do mame in očeta ter jim skrajševala njihove razprave, ki so bile v primerjavi z mnogimi drugimi zelo vsebinske in mnogo krajše; po krivici z obsodbo sovražnega govora je na zadnji seji odvzela besedo vodji Civilne iniciative za družino in pravice otrok itn,“ pišejo v izjavi za javnost.

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok zato prosi in poziva dr. Andrejo Črnak Meglič, da vodjo Civilne iniciativo za družino in pravice otrok povabi na sejo odbora, ki bo 1. septembra 2010. Če tega ne bo storila, menijo, da je nujno, da pristojni predlagajo njeno zamenjavo z mesta predsednice Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide in s tem omogočijo demokratično obravnavo spornega predloga Družinskega zakonika v Državnem zboru RS.

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok je najbolj množično civilnodružbeno gibanje v Sloveniji, ki si prizadeva za temeljno naravno in človekovo pravico vsakega otroka do mame in očeta ter nasprotuje posvojitvam otrok v istospolne zveze in izenačitvi zakonske zveze in istospolne skupnosti. Simbolni Izbris skoraj 60.000 ljudi iz parlamentarne razprave pomeni grobo teptanje demokratičnih standardov, temeljnih človekovih pravic in svobode govora, še pišejo v izjavi za javnost.

Vir: Radio Ognjišče