Iz MNENJ Z MERO: I. Kerže – Somrak (s)pravne države + A. Tomažič – Neznosna lahkost klikanja

sodisce 5.6.2012Na Časniku smo se odločili, da ob izdaji knjige naših piscev in fotografov vsak teden predstavimo nekaj odlomkov iz v knjigi objavljenih kolumn. S predstavitvijo knjige na okrogli mizi Mnenja z mero z dne 16.6. smo kolumne v knjigi tudi umaknili s spleta in jih boste lahko brali le v knjigi, ki je do jeseni na voljo za nakup samo preko naročniške strani na Časniku. Vsak teden vas bomo torej spomnili na pasus iz preteklih, a še vedno zelo aktualnih prispevkov, ki jih lahko v celoti preberete v knjigi Časnika in tako podprete njegov nadaljnji obstoj.

Ivo Kerže: Somrak (s)pravne države (8.6.2013)

Spravna ideja se je namreč globoko usidrala v način razmišljanja slovenske desnice in prav posebej slovenskih katoličanov. Ena izmed njenih najbolj subtilnih in najbolj perfidnih variant je tista, ki pravi, da oster antikomunizem (ki tvori osnovno predpostavko lustracije) v slovenskih razmerah desnici škoduje, ker v tej konfrontaciji redno zmaguje partijska stran, saj je za tak boj bolje medijsko in organizacijsko opremljena. Konsekvenca tega razmišljanja je, da če bomo ravnali spravno in ne lustracijsko (ali kulturnobojno, kot se včasih pri nas reče), se bomo izognili terenu, na katerem je partijska stran močna in bomo imeli tako večje možnosti za uspeh. Skrita konsekvenca pa je seveda ta, ki je danes na dlani: spravna miselnost pušča partiji izpraznjeno igrišče, kjer se lahko slednja brez ovir giblje in se znova zavihti na mesto neomejene oblasti.

Anton Tomažič: Neznosna lahkost klikanja (20.12.2012)

Realno gledano tudi ni kakšnih obetov, da bi socialna omrežja lahko prevzela kakšne resne funkcije klasične demokracije, vsaj v dogledni prihodnosti ne. S tem se bo moral strinjati vsakdo, ki pozna nivo in besednjak na najrazličnejših forumih ter komentarjih, ki spremljajo dnevne novice (tudi resnih medijev). Če ne drugega, kakšen resen dialog onemogoča dejstvo, da je veliko udeležencev družbenih omrežij anonimnih oziroma pod nepreverjenimi (pogosto tudi lažnimi) imeni. Kako naj se spustimo v resno debato z nekom, ki je predstavljen kot@KvaBriga? Ali, kaj velja peticija a la »Vseslovenska ljudska vstaja«, na kateri se lahko »podpiše« tisoče »podpornikov« s spretnimi programi »roboti«?