Iz MNENJ Z MERO: B. Cestnik, O potovanju “liberalnega” + B. Otrin, Mercedes za nadškofa

Mercedes190DS predstavitvijo knjige Mnenja z mero smo v njej zbrane kolumne tudi umaknili s spleta in jih boste lahko brali le v knjigi, ki je do jeseni na voljo za nakup samo preko naročniške strani na Časniku. Vsak teden vas bomo torej spomnili na pasus iz preteklih, a še vedno zelo aktualnih prispevkov, ki jih lahko v celoti preberete v knjigi Časnika in tako podprete njegov nadaljnji obstoj.

Branko Cestnik: O potovanju “liberalnega” (22. december 2013)

Katoliški duhovniki so v slovenski prostor prinesli pojem „socializem“, danes s tem pojmom operira anti-katoliška politična opcija s svojim vstajniškim podmladkom vred; slovenski anti-katoliki, liberalci izpred 100 let, so prinesli pojem „liberalen“, danes bomo katoličani tisti, ki bomo buditelji in braniki liberalizma! Tako gredo stvari naprej: R. Pezdir asistira vse močnejšim krščanskim demokratom; založba Družina izdaja odlično knjigo Zagovor svobodnega trga (R. Sirico); mladi katoliški intelektualci bodo kmalu liberalni demokrati – bolj po označenem kot po označevalcu, seveda.

Blaž Otrin: Mercedes za nadškofa (3. julij 2012)

Po vojni je škofija ostala brez kakršnega koli motornega vozila, zato je škof Vovk v začetku najemal taksije. Tej praksi se je bil kmalu prisiljen odpovedati, saj so mnogi od teh avtov utrpeli poškodbe, prebodene pnevmatike itd. Po škofiji se je zato vozil z vlakom, od železniških postaj dalje pa z vozom zapravljivčkom, ker mu je vzelo mnogo časa, a je škof to sprejel brez pritoževanja. S tem je partija škofa tudi lažje kontrolirala in na eni takih poti je nanj izvedla tudi atentat – zažig v Novem mestu. Šele v letu 1958 je škof dobil svoj prvi avto. To je bil znameniti črni hrošč, ki ga je podaril kölnski nadškof Frings.