Je v ozadju spet mali mož z modrimi očmi

paža se, da so orkestrirani napadi na vlado, ki je v sedlu komaj pol meseca, dirigirani z rdečo dirigentsko paličico malega moža z modrimi očmi iz Murgel …

Nekaj grotesknega in popolnoma skregano s stroko si je v privoščil vršilec dolžnosti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ivan Eržen. V pogovoru za tednik Mladina je najnovejše vladne ukrepe razglasil za nepotrebne. Razkuževanje hodnikov in stopnišč v javnih stanovanjskih stavbah, tako meni Ivan Eržen, ni potrebno. Prav tako ima Ivan Eržen omejevanje gibanja državljanov za popolnoma nesmiselen in nepotreben ukrep. Vlada naj bi ga sprejela zgolj »zaradi nekaj neodgovornih posameznikov«.

Ivan Eržen soboto, 28. 03. 2020, očitno prespal

V soboto, 28. 03. 2020, se je dogajala prava selitev naroda na obalo in na druge slovenske turistične destinacije. Ivan Eržen je očitno prespal lep sončen dan in tudi preslišal javni apel nekaterih županov, ki so ta dan od vlade zahtevali ukrepanje. In navsezadnje je Ivan Eržen popolnoma spregledal in preslišal tudi mnenje stroke. Navsezadnje je tudi prezrl, da gre pri teh ukrepih pravzaprav za kopijo ukrepov, ki so jih predhodno že sprejele najbolj uspešne države v spopadu s tem smrtonosnim virusom (npr. Singapur). Le kako je gospod to lahko spregledal, saj bi na položaju, ki ga zaseda, pravzaprav v okviru svoje službe, moral prakso spopadanja z virusom drugje po svetu pozorno spremljati in analizirati? In o ugotovitvah seveda primerno obveščati javnost.

Vsakdo ima pravico do svojega mnenja, tudi strokovnega. Toda ali je Ivan Eržen res zastopal strokovno mnenje, ki ga je moral zaupati ravno novinarjem Mladine? Ali ne gre pri njegovih besedah, ki jih morda lahko tudi povežemo s popolnoma zgrešenim ukrepanjem odstavljene direktorice, ki je NIJZ vodila pred njim – v času, ko je v sosednji Italiji smrtonosni virus že zahteval na stotine življenj? Ali gre pri obeh res zgolj za popolnoma zgrešene strokovne ocene? Ni odveč pripomniti tudi to, da se je na mnenje NIJZ večkrat skliceval tudi župan Jankovič.

Je v o ozadju spet mali modrooki mož

Verjetno bom razglašen za paranoika, verjetno mi bo kdo pripisal tudi, da sem pristaš teorije zarote. Toda ne morem si kaj, da ne bi pomislil, da gre pri ravnanju obeh, bivša direktorica in Ivan Eržen kot vršilec dolžnosti direktorja, vendarle za namerno sabotažo. Zakaj? Ali ne gre tu za del širšega načrta, kako ustvariti primerne razmere – kaos kot smo ga priče v Italiji, da bi se potem lažje zrušilo obstoječo vlado?

Ne pozabimo na čas druge Janševe vlade. Takrat so se nenadoma  začeli orkestrirani napadi na vlado po raznih medijih. Razglašalo se je, da je v Sloveniji zaradi ravnanja vlade izbruhnila lakota. Na javni televiziji smo lahko videli osebo s popačeno sliko in tonom, ki naj bi bil otrok. Ta oseba z zakritim obrazom je v kamero razlagala, da si lakoto teši z vodo. Ker je lačna in nima hrane. Da o takratnih medijskih nastopih Anite Ogulin, niti ne pišem. Potem, ko je bila javnost ustrezno »preparirana«, so sledile »ljudske vstaje«, za katere danes vemo, da so bile dirigirane z rdečo dirigentsko paličico malega moža z modrimi očmi iz Murgel…

Ali se scenarij vendarle ne ponavlja?  Več kot očitno je, da se nekateri nikoli ne bodo sprijaznili z izgubo oblasti. Oblast po njihovem mnenju je očitno rezervirana zgolj zanje. V demokracijah je menjava oblasti nekaj najbolj normalnega, toda pri nas smo še daleč od normalne demokracije. Ali pri napačnih in zapoznelih odločitvah nekaterih ključnih deležnikov, še pred nastopom nove vlade, vendarle ni šlo za načrtno sabotažo s ciljem, da bi postala pandemija v času nove vlade popolnoma neobvladljiva. Da bi na ta način novi vladi lahko očitali nesposobnost, nato pa bi tako zrevoltirano ljudstvo zopet pozvali na ulice? Ali pri brezumnih napadih nekaterih novinarjev, ki vsak vladni ukrep, razglasijo za napad na demokracijo, ne gre za ravnanje prav s tem ciljem?

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.