Ideja o novem mandatarju znova oživljena

Razmerje sil pred torkovim glasovanjem o usodi novih ministrov, na katerega je predsednik vlade Borut Pahor vezal zaupnico vlade, tudi po razpravi o rebalansu proračuna ostaja uganka. Na parlamentarnih hodnikih je krožila presenetljiva informacija, ki daje slutiti, da se večina počasi preveša na stran nezaupnice.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je potrdil, da so v njegovi stranki pripravljeni na oba scenarija, a hkrati zanikal namige, da prav oni pripravljajo Pahorjevega naslednika. »Vse vzvode bosta imela v rokah največja poslanska skupina SD in predsednik republike, ki se bosta odločila, ali je smiselno ponuditi novo ime. Če bo dan takšen predlog, ga bomo z veseljem proučili, zagotovo pa Zares ni v položaju, ko bi bilo kaj takšnega razumno početi, in se s tem ne ukvarjamo,« je povedal Golobič.

Dodal je, da kompetentne osebe »zagotovo obstajajo«, in pri tem spomnil na leto 2000, ko je nezaupnico dobil tedanji premier Janez Drnovšek. »Ljudje okoli njega so minuto po tem, ko je bila izglasovana nezaupnica, razmišljali popolnoma drugače kot minuto prej. To je velik šok. Če se bo to zgodilo tudi tokrat, bo to pomenilo nove elemente v razmislekih tistih, ki v takšnih situacijah odločajo,« je še dodal Golobič.

Več: Delo