I. Puc, Reporter: Žakelj in Kaczynski

Kogar moti knjiga o Kučanu, naj se obrne na ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta, ki bi knjigo uvrstil med prepovedano literaturo. Ali pa na ustavno sodišče. To bi bilo bolj preudarno, predlaga Viktor Žakelj, ki je sicer na komunistični levici veljal za razumnega in bolj razsvetljenega moža in predsednika stranke, izšle iz SZDL, naslednice Osvobodilne fronte. Kateri od ustavnih sodnikov bi zlahka ugotovil protiustavnost izdaje, tiska in distribucije te knjige, zato bi jo umaknili iz prodaje, je v govoru pred mestno hišo domišljija ponesla predsednika protestantskega društva. Tu so najverjetneje pred dobrimi štirimi stoletji zažgali protestantske knjige – v kakih drugih krajih pa so se po standardih tistega časa spravili na katoliške.

Ljubljanski in še kateri škofi so takšnih nažiganj in celo zažiganj (škof Vovk) vajeni. Novejša tarča je ustavno sodišče. Škofov ne morejo nastavljati (Žakelj gotovo ve, da so poskušali – nazadnje z rdečim škofom Grmičem), zato pa lahko poskrbijo za osvojitev oblasti, ki ima sedež na Beethovnovi. Le (še) ustavnega sodišča ne obvladujejo. Njihov vzornik je – o groza – desničarski Poljak Kaczynski in njegova stranka Zakon in pravičnost.

Več lahko preberete na reporter.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.