I. Puc, Reporter: Zakaj Alenka Bratušek v resnici tako strastno komisari po Cerkvi

Predsednica vlade Alenka Bratušek pri papežu Frančišku leta 2013. Leto pozneje je sledila njena jezna pošta Vatikanu, v kateri je zatožila predsednika Slovenske škofovske konference škofa Andreja Glavana.

Kaj ima nekdanja premierka Alenka Bratušek s slovensko Rimskokatoliško cerkvijo (oziroma proti njej)? Gre za družinske razloge, travme morda, ali pa je še vedno aktiven svetovalec, ki ji je pomagal, da se je s svojim Zavezništvom za las zrinila v državni zbor in nato celo kandidirala za evropsko komisarko s prav tako skrivnostno podporo predsednika Evropske komisije? Naj spomnimo, pred zadnjimi volitvami je v Vatikanu z odmevnim pismom zatožila predsednika Slovenske škofovske konference (SŠK), ker je dejal, da bo sodba v zadeva Patria propadla. Ko smo poizvedovali pri nunciju o usodi njene pošte, nam je odvrnil: »Apostolska nunciatura ne ve, po katerem diplomatskem kanalu naj bi gospa Alenka Bratušek poslala v Vatikan pismo, o katerem govorite. Zato tudi nunciatura ne pozna nadaljnjega razvoja te iniciative.«

Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov bi zdaj od državnega zbora rado doseglo razpis posvetovalnega referenduma o postopkih denacionalizacije. Posvetovalni referendum, ker je ostalo nerešenih le še pol odstotka denacionalizacijskih zahtevkov, je seveda skrajno bizaren. Ne nazadnje bi zahteval le tri ali štiri milijone evrov proračunskega denarja.

Več: Reporter