I. Omerza, Mojaobcina.si/ajdovscina: Arhivi so še bolj zaprti

Na literarnem Večeru pod Čavnom je znani publicist Igor Omerza poudaril, da v praksi opaža, kako so postali slovenski arhivi bolj nedostopni kot pred novim zakonom.

Nekdanji visoki politik LDS Igor Omerza, ki ga zadnja leta poznamo kot avtorja več knjig o slovenski novejši zgodovini, je v domu krajanov v Ajdovščini v besedi in sliki predstavil delovanje tajne jugoslovanske policije Udbe. Le-ta je nadzirala 120.000 ljudi, kar v dvomilijonskem narodu predstavlja izredno visok odstotek.

“Najbolj od vseh je Udba nadzorovala rimokatoliško Cerkev,” je rekel Omerza. Najbolj nadzorovana oseba je bil pesnik in politik Edvard Kocbek, ki so ga vohuni nadzorovali celo na smrtni postelji in pogrebu. “Udba ni imela nasprotnikov. Imela je samo sovražnike,” je poudaril publicist Omerza.

Na vprašanje moderatorja večera Tina Mamića, kako kot nekdanji politik levice doživlja napade s strani levice, je Omerza odgovoril: “Levica zmotno misli, da brskanje po arhivih koristi desnici. Še vedno sem po prepričanju liberalec. Odkrivanje zgodovine pa je pomembno, da se kaj podobnega kdaj ne ponovi.”

Omerza je prepričan, da Udba danes nima več politčne moči, vendar določene sile v ozdaju še vedno pritiskajo na politiko, ker se bojijo razkritij iz arhivov.

Zapisal: Marko Rovtar

Več lahko preberete na Moja občina – Ajdovščina.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.