I. Kršinar, Reporter: Dvojna merila sovražnega govora

Pred časom so mene in sodelavca Reporterja na spletu narisali kot bakterijo in bacila: »Pobegnila sta iz janšistične greznice! Če ju najdete, ju odplaknite v straniščno školjko!« Podobnih žaljivih zapisov je na različnih forumih še veliko, v veliki večini so storilci neznanci, včasih pa tudi znanci. Denimo, eden od novinarjev Nedeljskega dnevnika je na facebooku napisal, da bi bilo treba »bedno črnuharsko svojat iz Reporterja« z gojzarjem brcniti v rit, ker smo pisali o čevljih takratne premierke Alenke Bratušek, na katere ji je znana čevljarka vrezala ime, priimek in funkcijo.

Najhujši primer sovražnega govora je bila grožnja na facebooku, v kateri je neznanec pod vzdevkom Zakladnik Matija in fotografijo komunističnega krvnika Ivana Mačka Matije pred letom dni ob terorističnem napadu na uredništvo francoskega tednika Charlie Hebdo v Parizu zapisal, da bo nekaj podobnega doletelo tudi »Janšistične govnače« Demokracije in Reporterja, enemu od novinarjev pa je zagrozil, da ga bo nataknil na kol. Policija je po odločitvi državnega tožilstva kazensko ovadbo novinarjev Reporterja zavrgla, ker v grožnjah ni bilo konkretno opredeljeno, komu vse grozi s smrtjo, zato storilca niso niti iskali. S tem je soglašalo tudi ljubljansko okrožno sodišče, novinarji pa smo sprožili upravni spor in tožbo na vrhovno sodišče.

Tako imenovani Svet za odziv na sovražni govor pod okriljem Mirovnega inštituta o tem ni razpravljal, čeprav je šlo za sovražni govor zoper določeno skupino prebivalstva.

Več lahko preberete na reporter.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.