Hrvaška je v glavnem modra, a Plenkoviću kaže slabo

Včerajšnje lokalne volitve pri sosedih so potekale v preveč okoljih, da bi bil njihov rezultat enoznačen. Hrvaška demokratična skupnost (HDZ) premierja Andreja Plenkovića, čeprav je že drugič v letu in pol torpedirala lastno vlado, bo na ravni županij ponovno velika zmagovalka. Kot kaže, se ji je sicer v fotofinišu izmaknila zmaga v prvem krogu v večjem delu tekem, kjer je imela za to možnost. A kljub temu bo zelo verjetno obdržala skoraj popoln primat v Dalmaciji in Slavoniji, kjer se ji zmaga nasmiha v vseh županijah. Obenem je edina stranka, ki je vsaj približno močna po vsej državi. Poleg tega, da ni na vidiku noben odmevnejši poraz v mestih, kjer je bila na oblasti doslej, ima veliko možnost za osvojitev drugega največjega mesta na Hrvaškem, Splita, in Dubrovnika, kjer je bila zadnja dva mandata v opoziciji.

Problem Zagreba in Metkovića

Toda Plenković ima kljub vsem omenjenim pozitivnim novicam strahotno težavo. Imenuje se Zagreb. Tam je kandidat za župana, ki ga je predsednik vlade izbral osebno, pristal pri manj kot šestih odstotkih glasov. Seveda HDZ v hrvaški prestolnici dejansko ni konkurenčen že od Tudjmanovega miniranja spremembe oblasti leta 1995. Vrhu tega je bil marsikak hadezejevec prepričan, da je dolgoletni župan Milan Bandić, tudi podpornik Plenkovićeve vlade v saboru, pravzaprav “njihov človek”. Toda tokrat neuspeh vodilne hrvaške stranke podčrtava uspeh HDZ-jeve disidentke, predsednice združenja Hrvaški križev pot Brune Esih, in njenega zaveznika, nekdanjega kulturnega ministra Zlatka Hasanbegovića. Esihova je precej prehitela uradnega strankinega kandidata Draga Prgometa. Tudi to, da je v Zagrebu kljub pomembnemu mestu liberalne usmeritve desno krilo HDZ-ja posebej močno, sicer ni presenečenje, Plenković pa je to premalo upošteval. Njegovo težavo pri poskusu, da bi preoblikoval vlado, še otežuje uvrstitev kandidatke Hrvaške narodne stranke Anke Mrak-Taritaš v drugi krog. Slavnega “preslagivanja” brez narodnjakov seveda ne bo, a če ti hočejo zmago v Zagrebu, si vsaj javne španovije s premierjem pač ne morejo privoščiti.

Dvakratni kratkotrajni, a vsaj na videz naravni partner hadezejevcev Most je v podobnem položaju kot Plenkovićeva stranka. Pokazala je svojo moč predvsem v Dalmaciji in, kot kaže, so se v drugi krog volitev za predstojnike županij uvrstili trije njegovi paradni konji. Ampak nekoliko nepremišljeno so v kampanjo šli s sloganom “Samo je Metković bitan”. Prav v rojstnem mestu Mosta, kjer je bil župan predsednik stranke in donedavni predsednik sabora Božo Petrov, se je zalomilo. Mostovci so zagotovo izgubili absolutno večino v mestnem svetu, prav tako ni prav nič gotova zmaga njihove kandidatke Katarine Ujdur v drugem krogu županskih volitev.

Od ostalih strank so socialdemokrati v glavnem ohranili doslej osvojeno. Prvič so ostali brez relativne večine v Zagrebu in katastrofalno izgubili v Splitu, kjer bo finale čez štirinajst dni “desen”. Prav tako je dolgoletni reški župan (slovenskih korenin) Vojko Obersnel za razliko od župana županije s sedežem na Reki Zlatka Komadine in reških nogometašev prepričljivo zgrešil zmago v prvem krogu. Zgodovinski uspeh je zabeležila dolgoletna vladajoča istrska stranka Istrski demokratski zbor s skoraj dvotretjinsko podporo za strankinega kandidata za šefa županije. Za veliko presenečenje sta poskrbela nekdanja župana v Varaždinu in Splitu. Pri tem je uspeh še nedavno zaprtega univerzitetnega profesorja etike Ivana Čehoka še večja senzacija kot vrnitev Željka Keruma z uvrstitvijo v drugi krog v dalmatinski metropoli.

Glede na pisano sporočilo lokalnih volitev je trenutno verjetneje, da bo Hrvaška v kratkem doživela še tretje parlamentarne volitve v dveh letih.