Hekersko povračilo podjetjem, ki so obrnila hrbet WikiLeaksu

8.12.2010 ob 23.35: Hekerji napadajo strani podjetjem, ki so se obrnila hrbet WikiLeaksu. Danes se je “sesula”  stran MasterCard-a, ki trenutno sicer deluje, a zelo počasi. Čez nekaj ur pa se je podrla še stran Vise, ki ob sedaj še vedno ne deluje.

Že prej so hekerji napadli švicarsko banko PostFinance, ki je Julianu Assangeu zaprla bančni račun. Banka je hudo prizadeta in ne more servisirati svojih strank preko storitve spletnega bančništva. Stran že nekaj časa ne dela.

V torek zvečer so napadli tudi stran švedskega tožilstva, ki sedaj že deluje. V nevarnosti je tudi stran bivše ameriške kandidatke za podpredsednico ZDA Sarah Palin.

Napade je doživela tudi plačilna platforma PayPal, ki je zaradi hekerskih napadov že sprostila sredstva iz donacij WikiLeaksu, kar so objavili na svojem blogu.

Tudi mikroblogersko socialno omrežje Twitter kaže, da je “na muhi” hektivistov zaradi domnev, da cenzurirajo opaznost diskusij o WikiLeaks, s tem, da se ne pojavljajo v Twitterjevih trendih.

Odgovornost za hekerske napade je prevzela skupina neznanih hekerjev. Na Twitterju se predstavljajo kot Operation Payback (Operacija povračilo), ki je kot pravijo “an ongoing campaign by Anonymous against major anti-piracy & anti-freedom entities” (stalna kampanja Anonimnih proti velikim anti-piratskim in anti-svobodoljubnim entitetam).

9.12.2010 ob 0.52: Pravkar smo izvedeli, da je Twitter ukinil račun Anonymous Operation Payback, že prej pa je bila prepovedana njihova stran na Facebooku.

9.12.2010 ob 1.01: Na Twiterju sta se pojavila nova računa na @AnonOperation in @Anon_Operationn, kjer sporočajo, da se je stran Visa.com spet vzpostavila in pozivajo na “stalno obstreljevanje”: “Visa.com is up and running again. KEEP FIRING!!!”

9.12.2010 ob 1.40: Spletna stran www.visa.com je spet “padla”.

9. 12.2010 ob 7.12: Twitter je ukinil tudi račun @AnonOperation, @Anon_Operationn pa še vedno deluje.

Kdo pa so hekerji, kako so organizirani in kako delujejo pa si lahko preberete na strani Guardian.co.uk (v angleščini).