H. Škrlec, Radio Ognjišče: Marić ostaja finančni minister, Petrov odstopil z mesta predsednika sabora

Hrvaška se je znašla v politični krizi. Sabor je po včerajšnji celodnevni razpravi glasoval o nezaupnici ministru za finance Zdravku Mariću. Opozicija, ki mu je očitala domnevno navzkrižje interesov zaradi povezav z Agrokorjem, ni zbrala dovolj podpore za njegov odpoklic. Zaradi takšnega izida je odstopil predsednik sabora Božo Petrov. Predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović je že pred tem napovedala posvetovanja s predstavniki strank.

Premier Andrej Plenković je poudaril, da je opozicija v saboru doživela poraz. Prepričan je, da je šlo za poskus destabilizacije njegove vlade. “Obstaja poskus politikov iz Mosta, da bi v javnosti in medijih razširili pošastne in nesprejemljive konstrukte o tem, da vlada in jaz ščitimo kriminal v Agrokorju. To ni samo netočno in neresnično, to je najnižji spin, ki smo mu priča po dolgem času. Takšne konstrukte odločno zavračam.” Plenković je prepričan, da gre za politične poteze Mosta pred lokalnimi volitvami, ki bodo 21. maja.

Da je politično krizo povzročil prav on s ščitenjem Marića, je medtem menil Petrov. “Glasovanje o zaupnici ministru Mariću je verjetno eden najbolj žalostnih dni v hrvaškem saboru. Zamajana so bila vsa demokratična in moralna načela. Ob tem so se odprla vprašanja političnih pritiskov in trgovine ter uporabe ustanov za uresničenje političnih interesov. Zaradi zaščite dostojanstva hrvaškega sabora želim pokazati maksimalno odgovornost in odstopam s funkcije njegovega predsednika.”

Več: Radio Ognjišče