Granda: Totalitarizem je uspel, kjer sta tožilstvo in sodstvo ideološko obvladana

Foto: Miro Majcen

Zgodovina nam sporoča, da množične epidemije ne povzročajo samo fizičnih bolezni, ampak pohabljajo tudi stanje kolektivnega duha. To se je v preteklosti običajno izražalo v obliki raznih sekt, iracionalnih gibanj, kakršna so rodila čarovniške procese kot skrajno obliko.

Nemoč človeštva v spopadu s covidom-19 rojeva po svetu različne reakcije. Najbolj množična je tista o nekakšni zaroti skupin posameznikov oziroma oblasti, da bi podjarmila ljudi. Tako sklepanje mnoge pripelje celo v zanikanje bolezni. Tisoči mrtvih jih ne prepričajo; pravzaprav jih ignorirajo. »Toliko slabše za dejstva, če se ne ujemajo z našim prepričanjem

Totalitarizem z vsemi posledicami najbolj čutijo Vzhodni Nemci in Slovenci

Pogled v Evropo nam sporoča, da sodobna družbena norost ni ne leva ne desna. Je duhovna zmedenost, ki jo hoče takšna ali drugačna politika izrabiti in vpreči v svoj jurišni odred za prisvajanje oblasti, do katere ne more priti po demokratični poti. Podobnost naših skrajnih levičarjev, v resnici gre za njihovo salonsko varianto, s skrajnimi desnimi gibanji, na primer v Nemčiji, ni slučaj. Osupljive so posledice, ki jih je zapustil totalitarizem, pa naj gre za nacističnega ali komunističnega.

Totalitarizem z vsemi posledicami najbolj čutijo v Vzhodni Nemčiji in Sloveniji, kar se vidi v njunem odnosu do covida-19.

Malokateri družbeni pojav, kot je pandemija covida-19, kaže tako izrazito njuno neločljivo trajno sorodstvo in povezanost. Nekdanja Vzhodna Nemčija, ki je izstopala po svoji komunistični pravovernosti v nekdanjem vzhodnem bloku, Slovenija pa v Jugoslaviji, sta več kot nediskutabilen dokaz. Zato ni slučaj, da ravno njuni državljani najbolj izstopajo v iracionalnem odnosu do covida-19. Dokazujejo, da sta skrajna levica in skrajna desnica dve podobi z enako vsebino. Zato njuni pripadniki ne zmorejo empatije do demokracije, ki je zanje največja grožnja njihovi totalitarnosti. Žal nenasilna in v državah, kot je Slovenija, kjer sta tožilstvo in velik del sodstva hrbtenica totalitarizma, povsem neučinkovita. Klin se izbija z klinom. Totalitarizem je uspel, kjer sta bila tožilstvo in sodstvo ideološko obvladana.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Dan odpora proti okupatorju so spremenili v dan potvarjanja zgodovine

27. april kot praznik odpora proti okupatorju je bil izjemna priložnost za polizobražene in ideološko ali kako drugače huje motene. Ni slučaj, da je vse skupaj vodila RTVS, čast izjemam, ki je tako na svojstven način dala sporočilo novemu direktorju. Jasno in nedvoumno. Znanstvenih spoznanj lastnih ljudi, na primer dr. Jožeta Možine, dr. Rosvite Pesek in še nekaterih, ne upoštevajo. Prevladujejo oni, ki delujejo v skladu s tradicijo nekdanje (za vselej?) udbovske FSPN. Ideologija kraljuje nad znanostjo, laž nad resnico! Dan odpora proti okupatorju so spremenili v dan potvarjanja zgodovine, ki mu je dala krono klasična repetovščina v prvem dnevniku nacionalke. Nesrečno bitje je šlo tako daleč, da se je v kritiki spravne izjave SAZU spravilo celo na enega njenih avtorjev in svojega duhovnega očeta, ki ga je ustoličil na oddelku za zgodovino proti takratni javni kandidatki dr. J. V.-S., ki je zato morala v Maribor. Brez njega repetovščine – bil je izbran za to, ker je bil tak, kot je še danes – v slovenskem zgodovinopisju nikoli ne bi bilo. »Nije krivo dete, kriv je odgoj.« V tem primeru duhovnega, ne krušnega očeta.

Poglavitna značilnost tega norenja je spreminjanje značaja OF. Trdijo, da je bila zgolj odporniška, ne pa revolucionarna, kar poudarjata tako njeno prvotno kot drugo, kasneje uveljavljeno ime. Komunistov kot da ni bilo. Poglaviten naj bi bil Josip Vidmar, ne pa Boris Kidrič. Mimogrede, do kasnejšega ustoličenja Vidmarja je bil dejanski predsednik OF kot najstarejši in civilno najuglednejši dr. Jože Rus. In to trdi zgodovinar, po mnenju pisunov Dela najboljši poznavalec zgodovine NOB. Sporazuma Hitler-Stalin nikoli ni bilo.

Dejstva, da so komunisti pod nemško okupacijo do napada na Sovjetsko zvezo na Štajerskem legalno delovali, je znanstvenim zgodovinarjem neznano.

OF je zanikala pravico do patriotizma vsem drugim nazorskim skupinam

Slavljenje odpora OF je zanikalo odpor kraljeve armade, odporniški duh Soške legije in številnih drugih prostovoljcev, tudi slovenskega pilota bombnika, ki je napadel Gradec, in dejstva, da del generalitete okupacije ni nikoli priznal. Po stališčih OF 16. septembra 1941 so vztrajali pri zanikanju pravice do patriotizma, ki ga je slovenski narodni odbor pod vodstvom dr. Marka Natlačena nedvomno izkazoval. Menda ja kdo ne misli, razen če je ušel iz znanega bolnišničnega kompleksa na robu Ljubljane, da je bil to organ za vpeljavo fašizma in nacizma pri Slovencih. Na verjetnost, da je OF nastala kot reakcija na SNO, nikjer drugje v Jugoslaviji je ni bilo, niti ne pomislijo. Pa so to nakazali že boljši poznavalci OF od mene. Do ugotavljanja dvojne okupacije Slovencev, zunanje, ki jih je hotela kot narod uničiti, in notranje, ki jih je hotela popeljati v sovjetski antiimperialistični in osvobojeni raj, niso sposobni priti.

Res je, da so bili partizani po sporazumu Tito-Šubašić formalno del zmagovite antifašistične koalicije, nikoli, prav nikoli pa ne njenega demokratičnega dela.

Še bolj res pa je, da pripadniki angleške misije sporočajo v svojih poročilih pristojnim v London, da jim gre bolj kot boj proti okupatorju od rok boj za prevzem oblasti. Več pozornosti namenjajo notranjim konkurentom kot okupatorju.

V zadnjih časih je dostopno arhivsko gradivo, ki govori, kako je de Gaulle svaril Churchilla pred Titovo resnično podobo.

Borčevska organizacija ne razume ne bistva ne sporočila praznika OF

Praznik ni dan za sramotenje, vsekakor pa je dan za resnico. Samo povedali bi, da je bila NOB v prvi vrsti revolucija, boj proti okupatorju pa najučinkovitejše in edino sredstvo zanjo. Nasedlim demagogiji, je to razkrila Dolomitska izjava. Vendar pa revolucija ne pozna izdajalcev, ki so le v lastnih vrstah. S tem bi izgubili argument, s katerim bi odpornike rešili krivde za povojne poboje.

Najbolj tragičen del praznika OF je borčevska organizacija. Borcem nič ne pomeni. Ne razumejo ne njegovega bistva ne sporočila.

Prazniku odpora, OF, so tudi za naivneže dokončno strgali masko potvorjene zgodovine. Kdo bi pričakoval tako lahkomiselno avtodestrukcijo!

Pridružili so se jim tudi demonstranti na Prešercu. Dokazujejo, da je šlo komunistom zgolj za oblast. Zato je bila na udaru sedanja vlada. Zgolj zaradi oblasti. Covid-19 je sredstvo, kot so bili nekdaj okupatorji. Slaba primerjava. Žal pa najboljši argument, da je treba slovenski praznik norosti in laži odpraviti ali pa mu dati povsem drugo vsebino, ki je ne bi zmogli zlorabljati zafrustrirani politikanti, ki krivca za svoje neuresničene ambicije vidijo zgolj in samo v osebi enega osrednjih osamosvojiteljev. Duševno bolnim pride vse prav za opravičevanje lastnega žalostnega stanja. Bolezen ni neozdravljiva, samo zdravnika naj zamenjajo.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.