Gašper Blažič o Andreju Magajni

/ … /

Kakorkoli že, nihče ne more trditi, da so poslanca Magajno le po naključju preiskali samo dan po izidu intervjuja, v katerem je Magajna razkril precej umazanih podrobnosti. Na primer glede tega, kako ga je neimenovana poslanska kolegica opozorila, naj ne dreza v »osje gnezdo«, to je v omrežja, s katerimi je povezana tranzicijska levica. Navsezadnje je Magajna poskušal razčistiti tudi nekatere dvome v zvezi z afero Baričevič (oz. garažno afero), pa je tudi v tem primeru doživel mrzel tuš oz. opozorilo, naj se v to ne vmešava. Če ne zaradi drugega, pa vsaj zaradi tega, ker bodo »oni« (opozicija namreč) to izkoristili. Toda v ozadju je seveda še vse kaj drugega, denimo ščitenje skrivnostnih mož iz ozadja. Navsezadnje pa je bil zakon o RTVS le povod za to, da je Magajna dokončno obupal nad SD in izstopil iz omenjene druščine, nato pa tudi pred javnostjo razkril dogajanje v poslanski skupini in tako pokazal, da je cesar v resnici nag. Še več, Magajna je dal vedeti, da so mu grozili, češ da bo politično mrtev, če ne bo plesal tako, kot bodo piskali tisti, ki usmerjajo tranzicijsko levico. Med razkritji poslanca Magajne velja omeniti tudi to, da je bil skeptičen do arbitražnega sporazuma in je s tem stopil na rep celo samemu predsedniku SD Borutu Pahorju, ki mu je nato »zagrozil«, da bo finančnega ministra Franceta Križaniča – spomnimo, slednji je Pahorju nekoliko ponagajal s tem, da je v svojem kabinetu zaposlil razvpitega nekdanjega pripadnika SDV Draga Isajlovića – vrnil v poslanske klopi, s čimer bi Magajna moral zapustiti državni zbor. Toda Pahorjev problem je dejansko v tem, da se očitno želi otresti funkcije predsednika vlade in oditi v službo v tujino.

Še najbolj zanimiva je v tem primeru prigoda s Kučanom. Po izstopu iz poslanske skupine SD je Magajna na ulici srečal Kučana, ki ga je prej vedno pozdravil, tokrat pa ga je prezrl. Kar je samo po sebi dovolj zgovorno. Ali pa morda polemika glede zakona o RTV – če bo Magajna proti novemu zakonu, to pomeni, da podpira strukturo, ki je v minulih petih letih vodila RTV. Kot je še dejal Magajna, naj bi sedanja nomenklatura kadrovske poteze na RTV izvedla šele na podlagi sprejetega zakona, da ne bi bilo tako očitno politično kadrovanje.

/ … /

Seveda pa ob vsem tem ne moremo izključiti tudi vloge Katarine Kresal in njene LDS. Spomnimo: LDS ima vsaj posredno v rokah tako policijo kot pravosodje. Tudi nekatere poteze policije v zadevi Baričevič so pokazale, da politični nadzor nad policijo vsekakor obstaja. Zanimivo je, da se je danes hkrati s preiskavo pri Magajni tudi začel kazenski postopek proti Jelinčiču zaradi izjav v oddaji Piramida. Toda če se vrnemo h Kresalovi: tudi slednja je bila, poleg Golobiča in njegove stranke, zelo zagreta za sprejem novega zakona o RTV in (prikrito) kadrovsko revolucijo na omenjenem zavodu. Dejstvo, da je Magajna dregnil v omrežja, ki so v slovenski politiki tabu tema, pa je očitno morala zelo skrbeti Kresalovo, za katero ni več dvoma, da je podobno kot Simona Dimic povezana z najmanj eno ložo (Yes). Navsezadnje je bila Kresalova tista, ki se je na večerjah dobivala z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Toda medtem ko so ovadbe proti Jankoviću po čudežu nekje »obtičale«, je Janković brez dlake na jeziku napovedoval nekatere aretacije, kar je po svoje zelo zgovorno. 

/… /

Več: Demokracija