Gari Kasparov o pranju ugleda ruskega diktatorja

Foto: medium.com.
Foto: medium.com.

Pranje denarja je velik ‘biznis’ v kleptokraciji Vladimirja Putina, piše Gari Kasparov za Medium, pri čemer opozarja, da je za nadaljno preživetje ruskega absolutnega diktatorja še pomembnejše pranje ugleda. S tem misli na Putinovo dokazovanje pajdašem in zagovornikom v tujini, da ima potrebne zveze in kredibilnost, da zavaruje denar (Kasparov govori o stotinah milijard dolarjev, ki se perejo tudi v zahodnih bankah) in druge interese. Pri tem so za Putina ključni ljudje kot je njegov ‘stari prijatelj’ Henry Kissinger, ki kljub starosti ostaja eden pomembenjših figur v svetovni politiki. Njegovo podjetje za lobiranje je dejavno pri številnih vladah, pri čemer je prav njegov osebni prestiž največji razlog, da ga ljudje kot Putin plačujejo.

Henry Kissinger je nedavno obiskal Putina v Moskvi in hkrati objavil članek, v katerem poziva ZDA in zahodne zaveznike, naj si z Rusijo razdelijo svet ter ignorirajo suverenost Ukrajine ter človekove pravice Sirijcev, poroča Kasparov. Čeprav Putin deluje proti interesom ZDA in EU ter ogroža stabilnost v svetu, bi bilo po prepričanju Kissingerja ter drugih zagovornikov ‘realpolitik’ potrebno Putinu dvoriti in ga obravnavati kot partnerja, preprosto zato ker je Rusija močnejša od njenih žrtev. Kasparov je mnenja, da prav ta nemoralni pragmatizem ščiti diktatorje kot je Putin, da postanejo tako zaverovani vase in varni, da lahko zatrejo opozicijo doma in nadaljujejo pohod na tujem.

Kasparov spomni še na kontroverzno vlogo Kissingerja v času padca Berlinskega zidu, vendar meni, da je njegovo delovanje danes še slabše, ker je naravnost nepotrebno. Sprašuje se, zakaj zagovarjati in ugajati Putinu, če je ta sam po sebi izvor nestabilnosti? Spomni na vojaški napad na Ukrajino in priključitev Krima, na seznam umorov Putinovih nasprotnikov pa vse do tisočev Sirijcev, ki jih morijo ruske bombe. Kasparov je še prepričan, da se bo ta črni seznam še naprej podaljševal, dokler bodo prijatelji kot je Henry Kissinger omogočali, da Putin ostaja na oblasti.