Forbes o Ljubu Sircu: Intelektualni poslovnež, ki je razkrinkal komunizem

Vplivni mednarodni poslovni časopis Forbes (zanj Alejandro Chafuen) je obeležil smrt slovenskega migranta in borca proti komunizmu Ljuba Sirca (1920-2016). Na začetku so izpostavili naključje, da je nekaj dni po smrti Fidela Castra, enega največjih komunističnih ikon, umrl še Sirc, eden najbolj poznanih borcev proti komunizma na svetu.

Sirca so označili za »slovenskega heroja svobodne družbe in prvaka svobode na številnih frontah«. Ob vstopu v odraslost se je vključil v odporniško gibanje tako proti nacionalsocializmu kot komunizmu, torej proti obema totalitarnima sistemoma, ki sta dominirala evropsko politično polje v sredini 20. stoletja. Sprva je služil v jugoslovanski vojski, toda po komunističnemu prevzemu oblasti, je pričel delovati v opoziciji. Temu je sledilo njegovo priprtje in nato sodni proces, na katerem je bil obsojen na smrt. Pozneje je bila smrtna kazen znižana na zaporno kazen in tako je preživel sedem let v ječi. Po izpustitvi so mu prepovedali odhod v tujino, a se je vseeno odločil, da bo pobegnil iz Jugoslavije. V ujetništvu je imel na voljo dela marksističnih in socialističnih piscev, pri čemer se je ukvarjal tudi s prevajanjem drugih znanstvenih del. Prav v zaporu se je začela njegova pot intelektualnega poslovneža, ko je pozneje ustanovil znanstveno-raziskovalni center (»think tank«), namenjen razkrivanju idej in ekonomskih politik komunizma.

V članku so izpostavili naslednja njegova dela: Economic Devolution in Eastern Europe (1969), Yugoslav Economy Under Self-Management (1979), Between Hitler and Tito (1989) in What Must Gorbachev Do?

Več: Demokracija