Finance: Sindikalisti med slovenskimi plačnimi rekorderji

Plače zaposlenih v sindikatih so med najvišjimi v državi – lani so povprečno bruto plačo presegle za skoraj tisočaka

Ta teden se bodo nadaljevala pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja o morebitnem varčevanju v javnem sektorju. Ker so v ospredju plače, smo pri najbolj izpostavljenih pogajalcih želeli preveriti, kakšne so v resnici njihove plače. Razen dveh izjem smo se znašli pred zidom molka, sindikalistom očitno ni do tega, da bi svoje prihodke razkrivali javnosti. S podatki iz javnih baz smo si pomagali sami.

Povprečna mesečna bruto plača zaposlenih v slovenskih sindikatih je po podatkih državnega statističnega urada avgusta letos obsegala 2.445 evrov. Za primerjavo: povprečna slovenska bruto plača je avgusta letos dosegla 1.517 evrov.

Štrukljevi so med TOP 10 odstotki

Plačni rekorderji so po podatkih iz baze GVIN v Sindikatu zdravstva in socialnega varstva, ki ga vodi Zvonko Vukadinovič. Lani je povprečna bruto plača v tem sindikatu, ki sicer zaposluje pet ljudi, znašala 5.071 evrov bruto. Med prvo deseterico najbolje plačanih sindikalistov se uvršča tudi Sviz Branimirja Štruklja s povprečno plačo 2.607 evrov bruto. Ob tem povejmo, da več kot 2.600 evrov zasluži le 10 odstotkov najbolje plačanih v državi.

Vukadinovič se na naša pisna vprašanja, ki smo mu jih poslali v četrtek, ni odzval, pri Štruklju pa so nam povedali, da nam nanje lahko v najboljšem primeru odgovorijo v začetku decembra. Medtem ko znesek plače Vukadinoviča ni znan, se je o Štrukljevi nazadnje pisalo leta 2013. Takrat je razkril, da znaša 3.944 evrov bruto. Štrukelj je sicer tudi državni svetnik, nadzornik Modre zavarovalnice in tednika Mladina.

Kdo razkriva in kdo se še skriva

Edina, ki sta se odzvala na naša vprašanja in razkrila svoje plače, sta Lidija Jerkič (sindikat SKEI) in šef policijskega sindikata Zoran Petrovič. Zadnja neto plača Jerkičeve je bila 2.232 evrov (kar je približno štiri tisoč evrov bruto, odvisno od olajšav), zadnja Petrovičeva pa 922 evrov neto (približno 1.350 evrov bruto).

Na naša vprašanja se poleg že naštetih niso odzvali še: Dušan Semolič in Goran Lukić (oba ZSSS), Drago Ščernjavič (SDO), Janez Posedi (Pergam), Drago Lombar (KNSS) in Peter Majcen (KS 90).

Več lahko preberete v Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.