Festival družin v znamenju smeha in preprostega druženja v naravi (FOTO)

Festival družin, na katerem se je zbralo okoli 5.500 ljudi iz cele Slovenije, je izjemno lepo uspel. Lepo sončno in ne prevroče vreme na 1.500 m visoki Rogli je bilo kot nalašč za druženje v naravi, za preproste igre iz mladosti staršev, če ne celo starih staršev (kozaklamf, žakljanje, hoja na hoduljah, …).

Skavti so postavili pravi tabor

Skavti so postavili pravcati skavtski tabor s šotori, s tabornim ognjem, s skavtskimi objekti in omogočili izkušnjo kar nekaj skavtskih veščin. Skavtski tabor je služil tudi kot bogoslužni prostor, za tiste, ki so se maše želeli udeležiti.

Predavanje, monodrama, lutke, glasba, … pa tudi”mirna sobica”

V dvorani hotela Planja pa je bil pogovor zakoncev Igorja in Maje Vovk s psihologinjo in specialistko za zakonsko in družinsko terapijo Andrejo Poljanec o mitih o starševstvu, kako biti kot starši sproščeni, kako zaupati, da je vloga starša pravzaprav položena v nas in kako najti starševski instinkt.

Gregor Čušin nam je zaigral monodramo Janez brez glave, ki je navdušil polno dvorano. Smeh in globok razmislek sta se izmenjavala in prelivala. Andreja Zupančič pa je otroke navdušila s Silno vljudno – pevsko lutkarsko – predstavo. Medtem so starši otroke lahko zaupali prostovljkam in prostovoljcem, ki so jih animirali ali pa so se mame lahko umaknile v “mirno sobico”, kjer so malčke lahko v miru podojile, previle ali uspavale.

Na glavnem odru so se predstavile dvojčici Prusnik, Alenka Godec, otroški pevski zbor Andreje Zupančič in ansambel Hlapci.

Adrenalin

Za “adrenalince” – in teh ni bilo malo – je bilo na voljo sankanje po več kot kilometer dolgi poletni sankaški progi. Za mame in tudi za marsikaterega “fotra” je bil kar izziv spustiti se s 40 km na uro po strmini 🙂 Zdi, se da le otroci niso nič zavirali.

Ljudje so se po prostrani planoti Rogle kar porazgubili v vseh dejavnostih. Odlična organizacija, bogat program, prilagojen družinam, bo gotovo tudi drugo leto privabila množico  na podobno prireditev.

Polonca Sokol, Zavod Iskreni.net, vodja projekta: “Na dogodku je veliko krasnih, veselih družin, ki se imajo na dogodku fino. Polena pod noge s strani aktivista, ki je nagovarjal sponzorje dogodka k prekinitvi sponzorstva, nam je dal – kot je rekla ena gospa – še več milosti. Pobral nam je veliko energije, ki bi jo lahko usmerili v kaj drugega. Festival družin drugo leto zagotovo bo – letošnja odločitev bolj v naravo in preprostost je namreč pozitivno presenetila vse!”

Foto: Aleš Čerin