Feltrin, Sedej in Tomšič tudi o Mladini, »trobilu« nasprotnikov pravne države

Mladina je iz protikomunistične revije v letih 1985–1990 postala »trobilo« nasprotnikov desnice, svobodne demokratične ureditve ter pravne države.

Mladina je iz protikomunistične revije v letih 1985–1990, ko so v njej sodelovali mladi in se zavzemali za samostojno Slovenijo in je bila v službi naroda, postala »trobilo« nasprotnikov desnice, slovenske samostojnosti in svobodne demokratične ureditve ter pravne države.

Še nekaj sodelavcev Časnika se je oglasilo na temo policijske preiskave v zvezi z nabavo zaščitne opreme. Dan je zbistril misli, ki so se usmerile v željo in upanje, da bo koalicija iz teh težav prišla še trdnejša, bolj povezana in pripravljena na nove boje – tako s težavami, ki pestijo državo, kot z opozicijo in globoko državo.

Franci Feltrin: Državljanom prava spoznanja, koaliciji trdnost

Hišna preiskava pri ministru Počivalšku bo, vsaj tako upam, pokazala vso bedo »ovaduhov« in njihovih pomagačev, predvsem pa resnico o maskah, ki so reševale življenja, ne pa psihično uničevale ljudi, kot to počnejo sovražniki aktualne vlade.

Odstop ministra je bil šok za vse, ki podpiramo to vlado, po dobrem premisleku pa edina pravilna poteza. Upam, da bodo tako slovenski narod kot koalicijski partnerji spoznal, kdo v resnici obvladuje državne represivne organe. Zato upam, da bodo stranke koalicije strnile svoje vrste, ne pa dovolile razkol.

Drago Kos je »preganjalec« Janeza Janša že od leta 1989. Mladina pa je iz protikomunistične revije v letih 1985–1990, ko so v njej sodelovali mladi in se zavzemali za samostojno Slovenijo in je bila v službi naroda, postala »trobilo« nasprotnikov desnice, slovenske samostojnosti in svobodne demokratične ureditve ter pravne države. Bog daj moč vsem strankam koalicije, da bodo postale trden most sodelovanja v dobro Slovenije in vseh nas.

Matevž Sedej: Treba je spoštovati črko in duha zakonov

Dogajanje zbuja skrb. Države v tranziciji se že nekaj časa ukvarjajo s problemom, kaj je pravzaprav ključno za spremembe. Kritiki Madžarske in Poljske pravijo, da njuni voditelji napačno stavijo na menjave ljudi in da je vse mogoče spremeniti skozi ustrezno zakonodajo. Primer prenormirane Slovenije kaže, da očitno ni tako, niti na področju policije. Potrebujemo oboje oz. ljudi, ki so pripravljeni spoštovati črko in duha sodobne zakonodaje, ki je usmerjena v spremembe. Glede samega torkovega dogajanja pa se postavlja vprašanje, ali je SDS domislil naslednji korak po odstopu ministra Aleša Hojsa. Kaj neki bi to lahko bilo? Vlada bo morala poskušati problem (naše) tranzicije nasloviti tudi v okviru spoprijemanja s problemom vladavine prava v EU.

Matevž Tomšič: Scenarij v ozadju je usmerjen v razpad koalicije

Način, na katerega potekajo preiskave glede nabave zaščitne opreme, daje slutiti, da pri tem ne gre za običajno profesionalno delo organov pregona, ampak za izrazito politično motivirano početje. Tu je namreč kar preveč ‘naključij’. Najprej neki po številu bralcev obskuren, a politično močno involviran medij (Mladina) izda ovadbo zoper ministra Počivavška, nato pa NPU nekaj dni kasneje izvede hišne preiskave in celo pridrži ministra. Spomnimo se, kako po polževo potekajo preiskave v primerih, kjer so osumljeni ljudje iz bolj levega politične pola, pa nam bo takoj jasno, da se tu uporabljajo različni vatli. Očitno je, da je za tem scenarij, usmerjen v destabilizacijo in morebiten razpad tretje Janševe vlade. Vendar menim, da do tega ne bo prišlo. Morda bo zaradi tega koalicija celo še bolj trdna.