F. Koncilija: Medved in vojaki (glosa)

lenoba medvedMedved (Ursidae) je v Sloveniji največja zver. Ob srečanju s človekom gre medved običajno mimo, lahko pa ga tudi napade … Moderni rod medveda se je pojavil pred 5 – 10 milijoni let. Medvedi imajo zelo dober vonj in sluh, slabše pa vidijo in so vse jedi …

Delova novinarka Simona Fajfar, ki s prispevki pokriva občine Kočevje, Ribnica, Sodražica in Loški potok je v rubriki »Kočevski hinderhonder«, v sredo, 4. junija 2014 napisala zanimivo zgodbo o medvedu, ki je strašil slovenske in ameriške vojake, ki so se minule dni skupaj urili na vojaškem vadišču na Počku pri Postojni. Vojaške vaje so potekale po natančnem načrtu, dokler ni ameriške vojake zagrabila panika, ker so med streljanjem zagledali odraslega medveda, ki je zašel na območje vojaškega vadišča. Ameriški vojaki so takoj zahtevali odstrel, kar je uredila Agencija za okolje tako, da je medveda lokalni lovec, takoj ustrelil. Seveda je ta preplah predstavnikov najmočnejše vojske na svetu, medved plačal z življenjem, domačini, ki so medvedov navajeni pa se potihoma smehljajo in čudijo, saj bi medvedje hitro izumrli, če bi ustrelili vsakega medveda, ki bi si drznil človeku prekrižati pot… Zoperstaviti se ameriškim vojakom pa je bilo za medveda več kot junaško dejanje, za kar je morala teči kri … medvedja seveda, da ne bo pomote.

Da v bodoče ne bi več prihajalo do podobnih incidentov, bi bilo najbolje, da oblast spet uvede tako imenovana zaprta območja na širšem Kočevskem in Notranjskem območju vse do Kolpe, kjer bi se medvedje nemoteno sprehajali po širnih gozdovih in bi bili tako praktično vsak trenutek na voljo za odstrel samo za predstavnike privilegiranih političnih elit in diplomatov. Podjetju Snežnik v Kočevski Reki, katerega večinski lastnik je še vedno država, pa bi poleg gospodarjenja z lesom, dodelili nove delovne dolžnosti v smislu skrbi za razvoj medvedje populacije, kot so mrhovišča in podobno … Tako bi bilo vse pod kontrolo, kot je bilo v času vladavine partijskih funkcionarjev s Titom na čelu, kamor so pogosto zahajali in žurirali …, pa še ameriški vojaki bi se počutili bolj varne v naših slovenskih gozdovih. Bomo videli, ali bo nova združena levica v primeru prevzema oblasti postala glede tega kaj nostalgična …!?

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.