F. Koncilija: Huiqin Wang ljubi Dolenjsko

HUIQIN WANGV torek, 25. februarja 2014 je bila v večernih urah v galeriji tovarne zdravil Krka v Novem mestu, otvoritev razstave likovnih del uveljavljene slikarke, slovensko-kitajske umetnice Huiqin Wang, ki je že leta 1993 prejela Levstikovo nagrado. Razstavo je pripravilo Kulturno umetniško društvo Krka. Wangova je razstavo poimenovala »Hladna lepota«, saj je nastala pod vtisom nedavne katastrofalne ledene ujme v Sloveniji.

Galerijo so Novomeščani zapolnili do zadnjega kotička in s tem izrazili globoko spoštovanje do umetnice, ki je s to razstavo spet prišla v priljubljeno Dolenjsko, kot je sama dejala. S tem, ko je Krka omogočila to odmevno razstavo, zasluži vso pohvalo, saj v slovenskem prostoru, še vedno ostaja prepoznavna tudi po družbeno angažirani kulturi. Huiqin Wang in njen mož prof. Mitja Saje pa imata velike zasluge, da je Mestna občina Novo mesto partnerica s kitajsko občino Yising v pokrajini Yiangsu.

Po kratkem in zanimivem kulturnem programu, kjer so člani Kung Fu kluba iz Novega mesta demonstrirali borilne veščine, dve mladi pianistki pa sta štiri-ročno zaigrali nekaj pesmi na električnih orglah, je umetnostna kritičarka Tatjana Pregl Kobe predstavila umetnico Wangovo, njena dela in razstavo. V nadaljevanju je poudarila, “da je Huiqin Wang prepoznavna po raznoliki ustvarjalni poti, kjer zanjo ni vrednih ali manjvrednih dosežkov, saj je v ustvarjalnem procesu vse enako pomembno. Značilnost njenega dela je težnja po likovnem eksperimentu, s katerim uspešno nadgrajuje sugestivno rabo likovnih postopkov in prvin…” Njeno umetniško izražanje je fascinantno, saj odlično obvlada grafiko, ilustracijo, kaligrafijo, video, performans in ambientalne postavitve. Bistvo njenega umetniškega sporočila je, da ne ustvarja samo za sebe, samo za lastno multiplicirano razsežnost kulturnega užitka, ampak vse to prešerno deli z drugimi… To se še najbolj izraža v iskanju povezav z umetniki različnih umetniških praks, kot so ples, fotografija, računalniška umetnost in drugo. Kulminacija njenega ustvarjanja pa dosega zadnja leta, ko se je začela intenzivno posvečati družbeno angažirani, politični in okoljevarstveni umetnosti. Na tem področju tako gotovo orje ledino v slovenskem in siceršnjem svetu umetnosti.

Huiqin Wang se je rodila v Nantongu na Kitajskem. Na Pedagoški akademiji v Nankingu je končala študij likovne umetnosti. Po preselitvi v Ljubljano (1983) je študij nadaljevala na ALU-ju ter končala grafično specialko in specialko na področju slikarstva. Wangova je priznana in priljubljena slikarka, ki veliko razstavlja v Evropi in na Kitajskem.

Umetnica Huiqin Wang pa je prava ambasadorka miru in prijateljstva med Slovenijo in Kitajsko. Njeno ustvarjanje slik na poseben način povezuje Vzhod in Zahod, ki še kako ponujajo razmislek o preteklosti in sedanjosti dveh tako različnih svetov. To pa še ni vse. Mladinska knjiga bo kmalu izdala njeno slikano knjigo Hallerstein, kjer Wangova pripoveduje o pomembnosti Hallersteinove doslej še ne raziskane, a za znanost pomembne zapuščine. Slovenski jezuitski misionar, matematik, astronom, kartograf in mandarin Ferdinand Avguštin Hallerstein (1703 – 1774) je bil namreč na dvoru cesarja Qianlonga izredno priljubljen in spoštovan! Knjigo je Wangova ilustrirala in napisala besedilo v slovenskem in kitajskem jeziku.

Na razstavi pa so bile tudi dela iz stekla, ki so nastala na 3. steklarski delavnici v Steklarni Rogaška, kjer je s steklarskimi mojstri sodelovala tudi Huiqin Wang. Ta dela sodijo v ciklus »varstva okolja«, kjer je Wangova ujela kaplice vode v steklo. Voda je namreč eden od petih elementov in ima lastnosti jina, ženskega principa v feng šuju. Brušenje metuljev v stekleno maso pa predstavlja asociacijo na živali, ki bodo kot fosili ostali na opustošeni Zemlji brez vode…

Vir: Vabilo na razstavo, spremno besedilo Tatjane Pregl Kobetove