Epilog papeževega obiska v Nemčiji

Vse prej kot konservativni ali katoliški Der Spiegel v svoji angleški spletni izdaji ocenjuje, da je Benedikt XVI s svojo neposrednostjo dosegel, da bo eden najtežjih obiskov v tujini v njegovem pontifikatu  zabeležen kot zelo uspešen. Spiegel je pred obiskom nastavljal ogledalo Cerkvi z izpostavljanjem negativnih trendov v Cerkvi v Nemčiji in neugodnega menja večine Nemcev, o v javnosti najbolj izpostavljenih delih moralnega nauka Katoliške Cerkve, po zaključenem obisku pa prenaša glavne poudarke iz papeževega obiska.

V drugem članku Spieglov angleški spletni magazin povzema pisanje različnih časnikov ob koncu obiska. Zanimivi so odmevi na levici, kjer lako zasledimo tako pisanje o “blebetanju starca” (Die Tageszeitung), kot o “katoliškem intelektualcu, ki je ponudil osnovo za dialog sekularnemu svetu” (Berliner Zeitung).

Vrhunec (protokolarni kot tudi vsebinski) obiska je bil papežev govor v Bundestagu. Angleško besedilo govora, ki je posebej zanimiv za pravnike in politike, lahko preberete tukaj ali v nemščini poslušate tukaj.