Eko krog dosegel boljši zrak v Zasavju

Na spletni strani Eko kroga smo izvedeli, da je Agencija RS za okolje pritrdila njihovemu dolgoletnemu mnenju in argumentaciji, da gre pri Lafargevi sežigalnici za novo napravo, in Lafargevo vlogo za novo okoljevarstveno dovoljenje, ki bi spet vključevalo sežiganje odpadkov v trboveljski cementarni, gladko zavrnila.

Gre za novo napravo

Eko krog je tako prek svojega predsednika Uroša Macerla, stranskega udeleženca v zadevi, in prek odvetniške družbe Zidar Klemenčič, v bitki proti sežiganju odpadkov v Lafarge Cementu dosegel pomembno zmago. Opredelitev za novo napravo, v nasprotju s tem, za kar si je nenehno in izrecno prizadeval Lafarge, naredi postopke za pridobivanje dovoljenja bistveno preglednejše in omogoča javnosti bistveno boljši nadzor nad tem, kaj želi imeti v svoji okolici.

Čistejši energenti namesto odpadnih olj, plastike in odpadnih gum

Zasavčani bodo torej čez poletje lahko polnili pljuča z boljšim zrakom, kot je bil lanski smrad, ko je Lafarge na podlagi neupravičeno izdanega dovoljenja varčeval z denarjem za čistejše energente tako, da je, v že tako obremenjenem zasavskem okolju, sežigal še odpadna olja, plastiko in izrabljene gume.

Eko krog se zahvaljuje vsem, ki so pisali upravičene pritožbe, javno izrazili interes javnosti proti sežiganju odpadkov na protestih, pomagali z organizacijo, s prostovoljnim delom, finančno ali kakorkoli drugače. Eko krog se zahvaljuje tudi občini Zagorje in obsežni pravni službi za dosedanjo pomoč! Velika bitka je dobljena, a vojne še ni konec.

Hkrati Eko krog znova opominja državo, da lahko prek zelenih javnih naročil razreši nastalo situacijo v korist vseh strani, s tem, da se sistematično odloča za okolju prijazen cement, nastal brez sežiganja odpadkov ali petrolkoksa.

Vir: Spletna stran Eko kroga

Foto: Aleš Čerin