Dve Sloveniji: domoljubna in do domovine »pišmeuharska«

Pretekli vikend je bil na Solčavskem tradicionalni pohod pevcev iz treh področij: Solčavskega (citrar Klemen Matk), Jezerskega (Kvartet Jutro) in iz Kort iz avstrijske Koroške (Kvintet bratov Smrtnik) na katerem se prepeva narodne in domoljubne pesmi. Vsako leto se jim pridruži več ljudi.

Letos je pot vodila od bivše gostilne Rogovilc v Robanov kot, od koder so se pevci in njihovi prijatelji (kakih 30) povzpeli do gorskih kmetij Vršnik, Haudej in Knez, ter mimo Knezove planine na vrh Strelovca (1763 m). Od tam je krasen razgled po celotnem Solčavskem, do Jezerskega in tudi avstrijska Koroška je kot na dlani. S Strelovca se vidijo vse (razen ene) kmetije na Solčavskem. Od tam smo se spustili v Logarsko dolino.

Fantje iz znamenitega Kvinteta bratov Smrtnik iz Kort, kvarteta Jutro z Jezerskega ter Klemen Matk so pri vsaki kmetiji zapeli nekaj čudovitih koroških pesmi. Večglasno, kot se za Slovence spodobi in izjemno ubrano.

Pesmi, ki so jih fantje peli, pa tudi pogovori med potjo, vse je bilo prežeto z domoljubjem, z ljubeznijo do domovine, do zemlje, do dekleta, do staršev, do družine. Kako drugače kot v mestih, kjer je vse kar diši po slovenski narodni glasbi – »goveje«, kjer radijske postaje vrtijo večinoma tujo glasbo, ki naj bi bila kar vsa po vrsti dobra, kjer je ljubezen do domovine pravzaprav prezirana.

Mićo Mrkaić je zapisal v Financah, da sta Sloveniji dve – produktivna in izkoriščevalska, sam pa dodajam: sta tudi domoljubna in kar se tiče ljubezni do domovine »pišmeuharska«. Da se prav razumemo, v ljudeh iz trdih visokogorskih kmetij ni prav nobenega nacionalizma, prav nobenega sovraštva do drugih narodov, pač pa zdravo, pristno domoljubje, ki ga ponosno izkazujejo preko petja, preko graditve trdnih gospodarstev v težkih gorskih razmerah in tudi neverjetne socialne povezanosti.

Verjamem, da se je domoljubje izoblikovalo skozi stoletja trdega boja za preživetje v težkih razmerah gorskih kmetij. Želim, da se tako domoljubje ohrani. Pa ne samo ohrani, pač pa da se – tudi s takimi dogodki kot je bil letošnji pohod na Strelovec – širi po naši domovini. Zdi se, da ga bomo še kako potrebovali.

Kvintet bratov Smrtnik

Foto, video: Aleš Čerin