Dušan Merc: ‘Zasebno ali ne ni vprašanje. Vprašanje je kvaliteta.’

Foto: RTV SLO.
Foto: RTV SLO.

Dušana Merca, dolgoletnega ravnatelja OŠ Prule v Ljubljani in pisatelja, smo ob nedavni odločbi Ustavnega sodišča o financiranju zasebnih šol in kasnejšem predlogu ustavnih sprememb, s katerim želijo Socialni demokrati “postaviti jasno mejo med javnim in zasebnim šolstvo”, povprašali za kratka odziva.

Kako komentirate nedavno odločbo Ustavnega sodišča o financiranju zasebnih šol?

Nič posebnega, povsem normalno. Če imamo zasebne fakultete, potem lahko tudi osnovne šole. Res je, da mnogi opravičeno vidimo osnovne šole kot hrbtenico države, ki raste in se realizira vedno sproti, z vsako generacijo, da so to bile do sedaj pač samo “državne osnovne šole”, da pa se časi in okoliščine spreminjajo. Problem vidim v tem, da se že sedanje osnovne šole, ki jih ustanavljajo lokalne skupnosti, močno razlikujejo med seboj in da se bodo zaradi lokalnih politik zelo nevednih vodstev šol, njihove podložnosti trenutnim od oblasti omamljenim županov, vedno bolj. Postajajo namreč vedno manj strokovne, namenjene za vzgajanje velikih problemov. Po zaslugi diletantskih politikov v parlamentu in na ministrstvih in tudi zaradi slabih kadrovskih šol izgubljajo svoj temeljni pomen in poslanstvo. Zasebno da ali ne ni vprašanje. Vprašanje je kvaliteta. Javne šole, ki jih že dvajset let vodi v resnici sindikat, so zato v kadrovskem in organizacijskem razsulu.

Kako pa vidite pobudo Socialnih demokratov o financiranju javnih šol kot odziv na to odločbo?

Gre za pobudo politične stranke, ene od mnogih, in zato to ni nič posebnega. Če bodo uspeli, potem je to pač odraz političnih sil. Problem je v tem, da vse stranke posegajo v osnovno šolo in šolo nasploh – politiki pa so pri nas v veliki večini brez političnega daru, brez sposobnosti vodenja, so pač malenkostni, slabo izobraženi. So odraz naše nacije. Zato pač imamo takšno šolo kot smo jo zmožni ustvarjati. Ministri katerekoli opcije se iz šolstva dobesedno norčujejo, niso sposobni vizije in realnega odločanja, niso sposobni niti konfrontacije z vedno bolj agresivnimi škodljivimi idejami lažnih prerokov. Zanje je osnovna šola pač politična dekla … Ker je stanje takšno, in mnogi ga prepoznavajo, se zasebnih šol bojijo. V njih sindikati in populistični politiki najbrž ne bodo mogli tako neusmiljeno vladati zoper pedagogiko.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.