Družina: »Zapustil sled sem svojih korenin«

V sklopu prireditev ob spominu na tragične dogodke pred sedemdesetimi leti, ko so po koncu vojne tisoči Slovencev morali zapustiti svoje domove, je Izseljensko društvo Slovenija v svetu (SVS) v torek, 23. junija, v Zavodu sv. Stanislava pripravilo prireditev Srečanje dveh svetov, večer samospevov in poezije. Pred tem so v zavodskem Kregarjevem atriju odprli razstavo del Slovenca iz Argentine Toneta Oblaka. »Tone Oblak je človek, ki ga po njegovih delih lahko vsakdo občuduje. Za nas je pomemben, ker je znal ubrati življenjsko pot, prežeto z zvestobo narodu in veri,« je na odprtju razstave dejal Boštjan Kocmur, predsednik SVS. Da je Oblak s svojimi deli uspel ovrednotiti življenje Slovencev v Argentini in prenesti požrtvovalno ljubezen do Slovenije ne le na svojo družino, ampak tudi na mlade rodove Slovencev v Argentini, je poudaril Kocmur. »Izoblikoval je dve generaciji mladih v slovenskem domu Naš dom v San Justu in navdihnil mlade tudi iz drugih slovenskih domov v Argentini.«
Scenograf, rezbar, organizator, podjetnik

Toneta Oblaka, »enega kulturnih stebrov buenosaireške slovenske skupnosti«, je predstavila umetnostna zgodovinarka Verena Koršič Zorn. »Na svoji življenjski poti si je prislužil oznake podjetnik, vsestranski likovni ustvarjalec, kulturnik, organizator, predvsem pa družinski oče štirim otrokom,« je dejala Koršič Zornova. Po področjih Oblakovega vsestranskega udejstvovanja in ustvarjanja sta razdeljeni razstava in monografija, ki je izšla ob razstavi. Posebej so izpostavili Oblakovo delo na področju scenografije in organiziranja različnih prireditev, delo na področju rezbarstva. Pri slednjem je Koršič Zornova posebej izpostavila večja dela, ki jih je Oblak ustvaril za sakralne objekte. »Tri podobe v lesu brezjanske Marije Pomagaj je prevedel v kolorirani relief.« Keršič Zornova je dejala, da Oblakove stvaritve – od krajinskih in sakralnih podob, do cerkvene in druge opreme – izražajo »umetnikovo spretno uporabo rezbarskega dleta«.

Zapisala Ksenija Hočevar. Več lahko preberete in si ogledate fotografije na strani Družine.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.