Družina: Prestižna francoska nagrada D. Jančarju

Drago Jančar za roman To noč sem jo videl prejme prix du Meilleur livre etranger, nagrado za najboljšo tujo knjigo, ki jo podeljuje združenje francoskih kritikov in založnikov. Jančarjev roman je v Franciji izšel pod naslovom Cette nuit, ja l’ai vue pri založbi Phebus. Kot poroča STA, mu bodo nagrado izročili 28. novembra v hotelu Sofitel Faouburg v Parizu.

Roman To noč sem jo videl je bil deležen pozitivnega odziva pri kritikih in bralcih, nominiran pa je bil za kar tri nagrade – poleg prix du Meilleur livre etranger še za prix femina etranger (nagrado femina za tujo literaturo) in nagrado mesta Cognac.

Prevajalka romana v francoščino Andree Lück-Gaye je v pogovoru za medije povedala: »Nagrada kaže, da Francozi priznavajo Jančarja. Pri založbi Phebus so odkupili tudi štiri druge njegove naslove, že prevedene v francoščino (Zvenenje v glavi, Katarina, pav in jezuit, Severni sij in Joyceov učenec), zato se bo število njegovih bralcev v Franciji gotovo še povečalo. Ta nagrada je zelo pomembna, z njo so okronali tako nadarjene pisatelje, kot so Lawrence Durrell, Isaac Bashevis Singer, Gabriel Garcia Marquez, Vasilij Grossman, Salman Rushdie in Orhan Pamuk.«

Jančar je v pogovoru za slovenske medije povedal: »Vsaj toliko kot priznanje me veseli, da bo v francoščini izšlo še nekaj mojih naslovov, v žepnih izdajah kmalu tudi nekaj knjig, ki so že izšle in so razprodane, najprej roman Severni sij in novela Joyceov učenec, ta že v tretji izdaji. To pomeni, da sem zdaj nekako doma tudi v literarnem okolju, ki sem ga zmeraj občudoval in me je po svoje pomagalo oblikovati v mladih letih.«

Več lahko preberete v Družini.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.