Družina, I. Novak glede cerkve v Košakih: »Za nas je to dobra rešitev«

Nedokončanemu cerkvenemu objektu v Košakih, ki je v lasti mariborske župnije Košaki, se obetajo boljši časi. Kot je za STA potrdil župnijski upravitelj Igor Novak (lansko leto je razmere v svoji župniji predstavil tudi v pogovoru za Družino), je namreč stečajnemu upravitelju SCT Leonu Benigarju Tošiču danes uspelo prodati terjatev do župnije, ki jo je za 305.000 evrov odkupila lani ustanovljena Ustanova za Slomškovo cerkev.

Benigar Tošič se je po treh neuspelih poskusih prodaje nedokončanega cerkvenega objekta v Košakih odločil zbrati nezavezujoče ponudbe za odkup 665.000 evrov vredne terjatve z zakonitimi obrestmi. Košaška Ustanova za Slomškovo cerkev, ki jo vodi Miran Špelič, je ponudila dobro polovico manj in bila uspešna, po Novakovih besedah pa morajo denar zbrati v treh mesecih.

»Za nas je to dobra rešitev. Denar zbirajo, pri tem zbirajo vse cerkve na Slovenskem, vse škofije, redovne ustanove in verniki. Gre za solidarno rešitev, o kateri smo govorili že dolgo«, je pojasnil Igor Novak in dodal, da s tem cerkveni objekt še naprej ostaja v lasti župnije, zbrisale se bodo tudi vse hipoteke, tako da bo župnija lahko normalno delovala naprej.

Košaška cerkev je sicer vrata vernikom pred časom že odprla, a jih do dokončne podobe, kot so si jo zamislili, ostaja še kar nekaj dela. Za nakup opreme in dokončanje del bodo po Novakovih ocenah potrebovali še vsaj 300.000 evrov.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.