Dražgošane je bilo strah Nemcev

Igor Šmid v pogovoru za Mmc Rtv Slo trdi, da je bilo Dražgošane strah nemškega maščevanja. Izrazil je menje, da je mogočnost dražgoške bitke v tem, da se ni pred tem nikjer v okupirani Evropi z Nemci frontalno spopadla tako majhna skupina upornikov. Mogoče pa je, da je v ozadju odločitve Cankarjevega bataljona, da se spopade z Nemci, morebitna želja po tem, da se izsili okrutno nemško maščevanje, ki bo povzročilo, da se bo srd proti okupatorju povečal in da se bo vstaja spet okrepila, še meni.

/ … /

Ali je bila razlog neka nevednost, naivnost, saj Nemci do takrat še niso tako reagirali, kot so pozneje v Dražgošah? Torej, ali niso računali, da bo maščevanje Nemcev tako strašno in okrutno, ali pa so v ozadju neki politični razlogi. Partizanska vstaja na Gorenjskem je namreč takrat zaradi hude zime že pojenjala, mnogo borcev se je, potem ko so Nemci razglasili splošno amnestijo za upornike, vrnilo v kranjski industrijski bazen.

/ … /

Ob neki priložnosti – ne vem, ali je bil ob tem prisoten Štiglic, ki je prijateljeval z Josipom Brozom – Titom – pa naj bi Tito slovenskim politikom, ki so ga obvestili, da bodo posneli Dražgoško bitko, dejal, da je dražgoška bitka bila pogumno dejanje, ampak da so oni, tj. on in generalštab partizanske vojske, že v času druge svetovne vojne ocenili to bitko kot neprimerno, tvegano obliko, saj ni šlo za gverilsko vojskovanje, kar naj bi bila osnovna zamisel partizanskega vojskovanja, ampak je šlo za frontalni spopad.

Več: Mmc Rtv Slo