Žiga Turk “Nekateri komaj čakajo, da bi prišlo do kaosa”

Žiga Turk: »Pomembno je, da državljani vstopamo v to krizo malo bolj složno, ne pa da imamo občutek, da nekateri komaj čakajo, da bi prišlo do kaosa v katerem bi lahko dosegli spremembo režima tako, kot so že enkrat v letu 1941 poskušali. Povezanost in sloga – to je v teh razmerah pomembno«.

Žiga Turk: »Nekateri komaj čakajo, da bi prišlo do kaosa, da bi dosegli spremembo sistema”

INTERVJU: dr. Žiga Turk, 26. april 2020 ob 21h na TVS1

Žiga Turk velja, poleg svojega poklicnega profesorskega dela na gradbeni fakulteti, za enega najbolj avtonomnih intelektualcev pri nas. V tokratnem intervjuju je izpostavil svoj avtentičen pogled na današnje politične in medijske razmere v državi. Njegova stališča so posebej zanimiva zato, ker odstopajo od glavnega medijskega toka. Turk meni, da je ta del histerije, ki želi zrušiti aktualno vlado, ne glede na to da deluje uspešno.

»Mene čudi od kot ta popadljivost, to histerično nasprotovanje vsemu, kar vlada naredi. Se mi zdi, da to sodi v ta slovenski vzorec neverjetne nestrpnosti, ki vztraja v delu slovenskega političnega prostora, do vsega, kar ni del pridobitev revolucije, če najbolj na kratko povem.«

Tako pravi Turk in dodaja, da bi od resnih državljanov pričakovali konstruktivno držo in ne destrukcije za vsako ceno.

Mediji ustvarjajo konstrukcijo realnosti, ki je v domeni slovenske levice

Ob nizu razlogov za take razmere prof. Turk izpostavlja, da je dominanten medijski prostor v 90 odstotkih prežet z enim pogledom na svet. Zato se ustvarja medijska konstrukcija realnosti, ki je v domeni slovenske levice. Ta je po prepričanju dr. Žige Turka, potem ko boj za delavske pravice ni bil več aktualen, našla svoj politični motiv v antijanšizmu.

Janez Janša po prepričanju gosta stoji na točki: »v kateri se simbolno skoncentrira vse tisto, kar pridobitvam revolucije v Sloveniji ni všeč«.

Razlog, za kaj pri tem sodeluje tudi dobršen del medijev, vidi dr. Turk najprej v kadrovski politiki, ki se nadaljuje še iz časov enoumja. Po drugi strani pa ugotavlja, da so mediji v krizi, saj se mnoštvo uporabnikov seli na internet, mediji pa vidijo kot eno od možnosti preživetja v tem, da utrjujejo predsodke.

Turk opozarja na poskuse cenzure pod krinko preganjaja sovražnega govora

Gost apelira, da je pluralizacije medijev nujna, pri tem pa je posebej pozoren na poskuse cenzure pod krinko tega, da bi preganjali sovražni govor, lažne novice in podobne stvari. Poglavitno pričakovanje državljanov glede politike je, da imajo kompetentno vlado, ki kakovostno opravlja svojo funkcijo v korist ljudi. Sedanji vladi pripisuje, da vleče dobre in učinkovite poteze, kar se zna, po Turkovem prepričanju, maščevati tistim, ki širijo protivladno histerijo.

Po njegovem je odgovornost tako politikov, ki so na vladi, kot tistih v opoziciji in tudi novinarjev, da ne prihaja do hujskanja in sistematičnega ščuvanja, kot smo mu sedaj priča:

»Pomembno je, da državljani vstopamo v to krizo malo bolj složno, ne pa da imamo občutek, da nekateri komaj čakajo, da bi prišlo do kaosa, v katerem bi lahko dosegli spremembo režima, tako kot so že enkrat v letu 1941 poskušali. Povezanost in sloga – to je v teh razmerah pomembno.«

Dr. Turk upa, da se bodo razmere glede pandemije umirile, vendar opozarja na sicer majhno verjetnost, da se to ne bo zgodilo. V tem primeru so rezultati lahko katastrofalni.

»Zato se je treba pripraviti, kako bomo na tej barki skupaj, kako bomo složni, kako bomo drug drugemu pomagali, ne pa eden drugega metali v morje

Kot orodja za spopad s krizo vidi dr. Turk tudi ponižnost in hvaležnost, pozabljene vrline, ki jih v pogovoru na zelo zanimiv način aktualizira na sedanje razmere.