Dr. France Cukjati

france-cukjati_2Je eden tistih mnogih, za katere sem zelo vesel, da jih poznam. Nisva skupaj pasla krav, sva pa v zadnjih 13 letih precej sodelovala. Marsikaj predebatirala. Vedno spoštljiv in prijazen, širokega pogleda, izobražen, resnicoljuben in blagih sodb, pa vendar jasen in odločen. Nekdaj je bil zdravnik moje mame, tudi do nje vedno korekten. Odličen strokovnjak. Ga ima še danes v lepem spominu, in marsikdaj, ko ga vidi po televiziji, to pove.

Dr. France Cukjati je lažnivec in žali, zato ga je treba preganjati po kazenskem zakoniku. Tako ga vidi mag. Goran Klemenčič, predsednik protikorupcijske komisije.

Slika dr. Cukjatija, ki jo imava pred seboj midva z mamo na eni ter mag. Goran Klemenčič na drugi strani, je diametralno nasprotna. Celo več, mislim, da se dr. Cukjati po svojem osebnostnem profilu, po svoji, če hočete definciji, zelo težko zavestno zlaže ali žali, ker tega ni v njegovi zasnovi. Laž in žalitev sta po moji izkušnji onkraj njegovega dojemanja njega samega. On celo težko razume in verjame, tudi ko je več kot očitno, kako lahko kdo laže in žali. Neverjetno se mu zdi, da nekdo ne vidi, da to ni prav. Ja, to je dr. France Cukjati, kot ga poznam. Pa naj to ne zveni kot njegova človeška naivnost, gre za resnično držo humanista, ki v vsakem človeku išče le dobro in hoče vsakemu pomagati.

In ta človek, pri 70-ih ne več rosno mlad, je bil klican na zaslišanje iz Vrhnike v Maribor na zahtevo protikorupcijskega “jezičnega dohtarja”, ki si je zadal postaviti svoj veličasten lik in delo v vseh možnih pogledih: kot tisti, ki vedno vse ve in vse prav naredi. Tak vtis mi daje. Takemu človeku se pa res ne sme povedati neprijetne resnice! – Ja, to je prava krivda dr. Cukjatija. Noče sprejeti, da eni ljudje očitno mislijo, da so bogovi na zemlji. Zanj je en sam Bog, Tisti, od katerega smo vse prejeli in temu primerno tudi živi.

Mislil sem, da smo z demokracijo dobili pravico kaj povedati, kadar mislimo da oblast dela narobe. Očitno nisem mislil prav, saj mag. Goran Klemenčič, več kot očitno misli drugače. In on ima seveda vedno prav… Podobno kot njegov zaupnik Gregor Virant, s katerim protikorupcijski vladika rad vnaprej deli in usklajuje svoje dosežke.

Dr. Cukjatiju ta Klemenčičeva ovadba, pa tudi če bo na koncu obsodilna sodba, ne more nič vzeti. K njegovi resnični osebni veličini lahko kvečjemu doda še dimenzijo nič krive žrtve.

Dr. France Cukjati, hvala za vse, tudi za vašo držo sedaj, ko ste grobo krivično napadeni. Hvala tudi za to, kar ste povedali o protikorupcijski komisji. Vse kar ste povedali, je po moje res. Na nek način hvala tudi mag. Klemenčiču, da mi je s svojo agresivno nespametjo dal možnost javno izraziti svoje spoštovanje do dr. Franceta Cukjatija.

Foto: skavt.net