domovina.je: Primer rušenja Merklove ali kako ruski propagandni stroj vpliva na volitve v Evropi

Poročilo o grozljivem zločinu – skupinskem posilstvu 13-letne ruske deklice s strani treh migrantov v Nemčiji – je na noge dvignilo rusko diasporo v tej državi. Na ulice je odšlo na desettisoče protestnikov proti “politiki odprtih vrat” Angele Merkel.

Vse lepo in prav, a ta grozljivi zločin, označen kot “afera Lisa”, se v resnici sploh ni zgodil. Policija je namreč ugotovila, da je šlo le za nedolžno najstniško laž, ki jo je deklica tudi priznala, poroča Bloomberg.

Nemčija trdi, da si je incident izmislil propagandni stroj Vladimirja Putina, da bi zmanjšal veljavo in ugled Merklove na nedavnih regionalnih volitvah. Slednje so se za njeno stranko končale z bolečo izgubo.

“Rusija je začela volilne procese v Evropi uporabljati kot orožje. Afera Lisa nam je odprla oči,” je za Bloomberg zadevo komentiral programski direktor GMF v Berlinu, Joerg Forbig.

V Berlinu, Bruslju in drugje jih sedaj skrbi, da bo Putinova roka na podoben način posegla tudi v času odločilne odločitve britanskega izstopa, ki bi razklal sedaj dokaj poenoteno osemindvajseterico.

Nemčija – boj proti dezinformacijam

Mobilizacija, ki se je zgodila v Nemčiji, je namreč pokazala, da je doseg Kremlja v politično delovanje celotne Evrope precej večji, kot je napadanje politik s strani RT-jevega programa v angleškem jeziku ter s strani ruskega posrednika novic Sputnik.

Putinov dolgoletni zunanji minister, Sergej Lavrov, je konec januarja obtožil Nemčijo prikrivanja afere Lisa. Slednje je razjezilo nemško vlado, ki se je nato odločila za začetek preiskave vpletenosti Kremlja v samo afero, in sicer je preiskavo opravila nemška tajna služba.

Drugače je Nemčija imela in še ima posebno enoto, ki se bori proti dezinformacijam s strani Rusije in katere delovanje temelji na domnevi, da se želi Putin v čim več državah znebiti vlad, ki so naklonjene Evropski uniji, ne glede na njihovo politično opredelitev, ter jih zamenjati s proruskimi.

Francija – denarna pomoč Nacionalni fronti

Za finančno podporo proruskim strankam je poskrbljeno med drugim v Franciji – skrajna desničarska stranka Nacionalna fronta pod vodstvom Marine Le Pen je med drugim sredstva za udeležbo na predsedniških volitvah leta 2017 pridobila s pomočjo ruskega posojila.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.