domovina.je: G. Kasparov, Putin slab geopolitični šahist, a dober pokeraš

Še pred nekj tedni je Kremlin zanikal prisotnost ruskih vojaških sil v Siriji. Oči zahodnega sveta pa so sedaj uprte na Bližnji vzhod, čakajoč na Putinovo naslednjo potezo.

Svoj pogled na Putinove strateške avanture je za Newsweek strnil ruski šahist in borec za demokracijo ter človekove pravice Gari Kasparov.

Po prepričanju Kasparova je bistvo problema odnosa Zahoda do svetovnih kriznih žarišč v tem, da “politične in ekonomske sankcije ne ustavijo tankov diktatorjev ali zagotovijo varnost potniškemu letalu pred rusko raketo.”

Putinov dolgoročni cilj zgolj ustvarjanje kaosa

Kot meni Kasparov, bo Putin, podobno kot v Ukrajini, ostal v Siriji, dokler mu bo ustrezalo.

Pri tem naj ne bi imel dolgoročnih strateških ciljev, če odštejemo ustvarjanje kaosa ter možnost biti v središču pozornosti. Za razliko od voditeljev demokratičnih držav mu ni potrebno skrbeti, kakšne vojaške poteze izvaja zunaj svoje države, saj ima medije v Rusiji pod nadzorom.

Slednje Putinu omogoča samovoljno oportunistično ukrepanje, medtem ko Bela hiša okleva in ne ve kaj storiti. Najprej Ukrajina, zdaj Sirija, kaj pa potem? Putin z veseljem prodaja in celo razdaja orožje vsepovprek, še posebej tam, kjer sluti nafto.

Noče biti zguba

Putinu ni v interesu zaplesti se v veliko vojno, ki bi jo lahko izgubil, saj ne želi izpasti kot poraženec, zguba.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.