domovina.je: Finančna reforma dodatno bremeni kapital in pozablja na družine

Medtem ko so oči celotne Slovenije uprte v postavljanje ograje na meji z našo južno sosedo, v senci žarometov finančno ministrstvo pripravlja davčno reformo. Obljubam navkljub slednja nič ne doprinaša k razbremenitvi dela, ampak s svojimi spremembami zgolj obremenjuje kapital.

Ob tem pa vladna davčna in socialna politika je ostaja mačehovska do družin in otrok.

Kaj prinaša reforma?

Finančno ministrstvo je v javno razpravo poslalo paket treh davčnih zakonov. Po njih bo četrti, 50-odstotni dohodninski razred, ki je bil mišljen le za premostitev krize, ostal še vsaj do leta 2020.

Poleg tega bodo samostojni podjetniki in tudi podjetja imeli manj davčnih olajšav: znižala se bo olajšava za vlaganja v raziskave iz 100 na 50 %, ukinjene bodo olajšave za zaposlovanje in za donacije političnim strankam; znižale se bodo tudi olajšave za investicije na področju kmetijske in gozdarske dejavnosti ter olajšave pri investiranju za gospodarske družbe in sicer iz 40 na 20 %.

Prodaja delnic bo od sedaj obdavčena 25 %, tako da je ukinjena neobdavčena prodaja po 20 letih lastništva, niti se obdavčitev ne bo, glede na čas lastništva, stopenjsko zniževala.

Zakon o posebni obravnavi nagrajevanja uspešnosti delavcev bo zamenjal obstoječi Zakon o udeležbi delavcev pri dobičku, pri katerem bodo delodajalci izplačali nagrade za 20% letnega dobička. Predlog omogoča delodajalcu izplačilo nagrad zaposlenim za preteklo poslovno leto. Tako bodo prva izplačila nagrad zaposlenim lahko izplačana šele leta 2017.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.