Novo v Novem mestu: Dolenjski biografski leksikon sedaj v internetni obliki

Novo v Novem mestu: Dolenjski biografski leksikon sedaj v internetni obliki

Nedavno smo na spletni strani Kulturnega društva Severin Šali (KDSŠ) lahko prebrali novico o digitalizaciji dveh pomembnih knjig: 225 let novomeške gimnazije in Zgodovina Novega mesta Ivana Vrhovca. Sedaj pa nam je članica KDSŠ Darja Peperko Golob iz Knjižnice Mirana Jarca poslala obvestilo, da je digitaliziran tudi Dolenjski biografski leksikon, ki ga je večinoma napisal pokojni slovenist Karl Bačer (1917-2008).

Leksikon vsebuje več kot 2600 biografskih gesel o ljudeh, ki so pomembni za Dolenjsko. Ti so se tu rodili, šolali, delovali (delujejo) ali pa so svoja dela posvetili oziroma jih posvečajo problemom Dolenjske, in to njenega širšega območja. Pred nami je širok spekter dejavnosti, ustvarjalnosti in dosežkov ljudi naše pokrajine, od znanosti, kulture, umetnosti do gospodarstva, izobraževanja, športa itd. Posamezna gesla so opremljena tudi s fotografijami.

Dolenjski biografski leksikon je laže in hitreje dostopen vsem uporabnikom interneta

Osnova za nastanek tega pokrajinskega biografskega leksikona je bilo Gradivo za dolenjski biografski leksikon avtorja Karla Bačerja. To gradivo je sprva okoli dvajset let izhajalo periodično. Leta 2004 pa ga je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto izdala v knjižni obliki.

Internetna oblika leksikona je pomembna pridobitev knjižnice. Omogoča nam aktivno urejanje in dodajanje novih podatkov in imen, ki so v času, ko je Gradivo za dolenjski biografski leksikon nastajalo, šele stopala na prizorišče. Hkrati je leksikon laže in hitreje dostopen uporabnikom širom Slovenije in izven njenih meja, skratka vsem uporabnikom interneta.

Spoštovani uporabniki Internetnega dolenjskega biografskega leksikona, k sodelovanju vabimo tudi vas! S svojimi predlogi, pripombami, informacijami nam pišite na e-mail naslov: [email protected]. Hvala.

(Vir: Kulturno društvo Severin Šali, fotografije: Franci Koncilija in s spleta)