Delo: Skupina intelektualcev – F. Balantič je vtkan v osrednji tok slovenske kulture

Na dogajanje glede preimenovanja Matične knjižnice Kamnik v Knjižnico Franceta Balantiča se je z izjavo odzvala tudi skupina intelektualcev.

Na podlagi odloka, ki sta ga v imenu ustanoviteljic Matične knjižnice Kamnik sprejela občinska sveta v Kamniku in Komendi, so 15. maja knjižnico uradno preimenovali v Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik. Torej po pesniku, ki je po zaslugi uglednih akademikov in literarnih zgodovinarjev že nekaj časa postavljen ob bok največjim pesniškim duhovom slovenske kulture in s tem iztrgan iz kroga po drugi svetovni vojni zamolčanih in prepovedanih avtorjev. Odlok je bil na občinskih svetih sprejet soglasno, potem pa je urednik spletnega portala Kamnik.info Iztok Čabašek dal pobudo za peticijo proti preimenovanju. Kamniški župan Marjan Šarec je nanjo odgovoril z ustavitvijo naročila za izdelavo novega logotipa in table ter z namero, da bo predlagal ponovitev postopka.

Na to dogajanje se je zdaj odzvala skupina pisateljev, zgodovinarjev, pravnikov, duhovnikov, urednikov, publicistov in umetnikov, med njimi Niko Grafenauer, dr. Dimitrij Rupel, Aleš Berger, dr. Kajetan Gantar, dr. Tamara Greisser Pečar, dr. Janez Juhant, Luka Lisjak Gabrielčič, dr. Aleš Maver, dr. Matija Ogrin, Alenka Puhar, Zorko Simčič, Marko Fink, dr. Brane Senegačnik, dr. Vasko Simoniti, dr. Ivan Štuhec, dr. Žiga Turk in dr. Janko Kos.

Več lahko preberete na strani časnika Delo.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.