Glasovanje o šolskem zakonu v Državnem zboru vzbuja upanje, a neustavno stanje ostaja

Maja Makovec Brenčič
Maja Makovec Brenčič

Predlog novele zakona o financiranju izobraževanja, s katerim je vladajoča koalicija želela zaobiti odločbo Ustavnega sodišča, na današnjem glasovanju poslancev Državnega zbora ni dobil potrebne večine. Izkazalo se je, to je potrebno poudariti, da so bile vsebinske razlike med vlado in opozicijo prevelike, močna pa je bila tudi razklanost znotraj koalicije, ki se je pokazala med peturno razpravo o noveli zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja.

Po današnjem glasovanju, ko novela šolskega zakona s strani poslancev ni prejela potrebne večine za njeno potrditev, se je pokazalo, da je prof. dr. Stres, rektor Katoliškega inštituta, pred nekaj dnevi pravilno ocenil, da ‘‘se pri nas vendarle krepi pravna in politična kultura, kajti levičarska revolucionarna večina se je morala umakniti pod pritiskom iz strokovnih krogov. Protagonisti verjetno niso pričakovali takega odziva, drugače se v to pustolovščino ne bi podali.” Citirano je profesor Stres sicer namenil levičarskemu poskusu spreminjanja ustave z namenom, da izigra odločbo ustavnega sodišča v zadevi financiranja zasebnih osnovnih šol, ki pred dobrim mesecem ni uspel.

Danes pa ni uspel levičarski poskus spremembe zakona, ki bi z vidika financiranja osnovnega šolstva tudi še v prihodnje ohranjal neustavno stanje. Med drugim velja omeniti, da se je roka zatresla celo predsedniku Državnega zbora dr. Brglezu, ki je bil pred časom med zagovorniki rešitve, da bi s spremembo ustave zaobšli odločbo Ustavnega sodišča.

V tem trenutku se lahko tudi vprašamo, v kolikšni meri je današnja stavkovna napoved šolskega sindikata, ki ga vodi zaprisežen levičar, povezana z ideološkimi načrti levice. Vsekakor pa je zanimivo morda tudi dejstvo, da so kreatorji medijske krajine ravno danes med najbolj izpostavljene dnevne novice umestili poročilo o vpletenosti avstralskega cerkvenega osebja v zlorabo otrok in mladoletnih oseb.

Dr. Stres se torej ni motil. Tudi danes je bila v Državnem zboru dobljena zgolj ena bitka na poti v normalno družbo. Bistvo problema pa ostaja in ga bo potrebno rešiti.

Tudi po današnjem dogajanju ostaja odločba Ustavnega sodišča nerealizirana. Pomeni, da razlike v financiranju obveznega programa v državnih in zasebnih šolah ostajajo. Očitno se šolska politika seli v središče predvolilnega spopada na bližnjih državnozborskih volitvah.