D. Steinbuch, Finance: Cerarjeva nova oblačila

Napredek nekdanjega profesorja prava je več kot očiten: v rekordno kratkem času se je prelevil v politika, čigar varnostniki na pločniku preganjajo novinarke.

Najprej ni pravočasno oddal poročila o premoženjskem stanju. Pa so mu bili mediji, vajeni hujših grehov njegovih predhodnikov, dobrohotno pogledali skozi prste. Se zgodi, mož je zelo zaposlen in pod velikim pritiskom. Prvič je na oblasti in na njegovih ramenih je usoda ene najpomembnejših evropskih držav. Vsaka pravljica je prvič najlepša.

Potem ga je novinarka presenetila z vprašanjem, ki gospodu premierju očitno ni bilo najbolj pogodu, zato je kar javno polemiziral z njo o novinarski etiki. Odzval se je tako, kot se politik nikoli ne sme. Med vrsticami je solil pamet vsem medijem. Predavanje o kodeksu novinarske etike je namreč lahko sporno samo v enem primeru: če prihaja iz ust politika.

I.

Pojma nimam, kakšne težave ima profesor Cerar z mediji. Nekaj ga muči. Očitno pa je to nelagodje nalezljivo, saj se je razširilo tudi v njegovo varnostno službo. Po zamenjavi vlade se zgodilo nekaj presenetljivega: novi premier je zamenjal celotno ekipo varnostnikov Urada za varnost in zaščito, ki skrbijo zanj. Morda so jih zamenjali zato, ker so bili preveč nežni do novinarjev.

Šalo na stran, pred dnevi se je zgodil še en incident, ki kaže na to, da med agenti, ki skrbijo za varnost premierja, in novinarji, ki poročajo o premierju, ni posebne kemije. Dogodek ne more biti v čast nobenemu evropskemu šefu vlade, še najmanj pa njegovim piarovcem, ki predsednikovega javnega poučevanja novinarke o kodeksu novinarske etike očitno sploh niso razumeli kot precejšen spodrsljaj. No, če bi imel predsednik Kučanov smisel za humor, bi lahko vse skupaj obrnil v povsem drugo smer in vsi bi se smejali. Tako pa ni izpadel dobro. Daleč od tega. Iz mirnega profesorja prava se je prelevil v eksotičnega politika, ki je z lepimi besedami prepričal ljudstvo, da mu je zaupalo oblast, na kateri se zdaj obnaša kot kitajski cesar in si jemlje pravico, da razsoja o tem, kaj je primerno oziroma neprimerno.

V bolj neposrednem jeziku, zlasti pa v kontekstu odnosov z mediji bi rekli, da je gospod Cerar hitro razočaral. Nič manj niso problematični njegovi varnostniki, ki so si arbitrarno razsojanje svojega šefa tako vzeli k srcu, da zdaj tudi sami skrbijo za uveljavljanje novega kodeksa novinarske etike v praksi in lahko posredujejo na javni površini, če novinarji po njihovi oceni kršijo svoj kodeks.

II.

Za premierjevo priljubljenost med mediji neljubi dogodek se je zgodil sredi tedna, v neposredni bližini parlamenta, na javni površini. Na pločniku na vogalu Beethovnove in Šubičeve ulice je premierjev varnostnik v večernih urah zasačil tri neznane osebe, ki so se izdajale za novinarke in v zasedi čakale na konec sestanka vodstva Stranke Mira Cerarja (SMC). Tam so  bile, da bi od odhajajočih veljakov dobile izjave.

Varnostnik je očitno ravnal tako, kot so ga naučili. Najprej je v skladu z novim kodeksom novinarske etike preprečil, da bi se domnevne novinarke kot nepooblaščene osebe približale varovani osebi. Tako kot se to počne v vsakem pravem srednjeazijskem Slovenistanu jih je podučil, da tam nimajo kaj početi in da jih bo, če se ne umaknejo, odstranil on.

Takoj zatem je izvedel postopek legitimacije, kajti v zadnjem času naokrog potikajo sumljive osebe, podporniki Islamske države, ki so potencialni teroristi in bi lahko napadli tudi cilje na ozemlju Republike Slovenije. Temu je sledila tudi zahteva, da mu novinarke kot potencialne teroristke predajo informacije o svojih nadrejenih, zlasti in predvsem njihove telefonske številke.

Dogodek se je končal mirno in dostojanstveno, brez uporabe prisilnih sredstev. Nobena od treh novinarskih teroristk ni bila pridržana.

Več lahko preberete na Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.