D. Ovsenik, Iskreni: Nepal, potres in nadomestne matere za Izraelce

Se je moral zgoditi potres, da je javnost izvedela, kako sta povezana Izrael in nepalske matere, ki jih predvsem izraelski gejevski pari in samski moški najemajo za rojstvo svojih otrok?

Čeprav je Slovencem Nepal in še posebej prizadeto mesto Katmandu blizu zaradi nacionalnih alpinističnih dosežkov in podvigov, tokratna tematika ni povezana z njimi. Pravzaprav gre v prvi vrsti za Izrael in njegovo politiko, ki sicer prepoveduje nadomestno materinstvo za homoseksualce in samske na domačih tleh, zaradi česar večinoma gejevski pari in samski moški hodijo v Nepal, kjer jim domačinke s t. i. nadomestnim materinstvom donosijo in rodijo otroke.

Zaradi nedavnega potresa v Nepalu so izraelske oblasti v torek tja poslale posebno letalo, ki je na domača tla preneslo 229 potnikov, med katerimi je bilo 15 izraelskih novorojenčkov, ki so se v zadnjih šestih tednih rodili nadomestnim materam v Nepalu. Nekatere novorojenčke so spremljali njihovi izraelski starši, druge pa izraelski potniki. Nobeni izmed nadomestnih mater niso dovolili potovanja.

Mednarodno nadomestno materinstvo

Reševalna akcija je po tem, ko so objavili fotografije novorojenčkov z nadomestnimi starši, pritegnila pozornost mednarodne javnosti zaradi malo znanih povezav med Nepalom in Izraelom na področju mednarodnega nadomestnega materinstva.

Izrael na domačih tleh omogoča nadomestno materinstvo heteroseksualnim partnerjem, ne pa tudi homoseksualnim ter samskim ljudem. Zato so pari iskali pomoč zunaj meja svoje države, večinoma v Indiji, kjer so bili stroški nizki, standard medicinske oskrbe pa na splošno visok. V ZDA in Kanadi postopek namreč stane vse do 150.000 dolarjev, v Nepalu pa »le« dobrih 30.000.

Več in celoten članek o mednarodni trgovini z rojevanjem otrok v Nepalu: Iskreni.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.