Prebudimo Slovenijo pozvalo demokratične stranke k povezovanju že pred volitvami

Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo je v soboto, 17. 3. 2018, v Ljubljani pripravila Zbor kristjanov in ljudi dobre volje, na katerem je bila predstavljena tudi posebna izjava demokratičnim strankam, da se povežejo v predvolilno koalicijo.

Na srečanje z naslovom “Spet na razpotju”, ki je potekalo v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani, so spregovorili dr. France Arhar, p. Branko Cestnik in dr. Tomaž Erzar.

V drugem delu sobotnega srečanja pa je predsednik gibanja Jože Mlakar predstavil posebno izjavo gibanja Prebudimo Slovenijo vsem demokratičnim strankam, da se povežejo v predvolilno koalicijo z utemeljitvijo, da v primeru ločenih nastopov teh strank ne bo pravega odziva med volivci, ker so sedaj že globoko razočarani.

V nadaljevanju objavljamo predstavitev javne izjave v celoti.

Pred nami so volitve v državni zbor. Tu v dvorani smo se zbrali, da izrečemo nekaj pomembnih besed, da pozovemo demokratične stranke k povezovanju v koalicijo za spremembe. Ne v koalicijo, ki naj bi jo sestavili šele po volitvah. Hočemo trdnejših obvez, da ne bomo po volitvah zopet poparjeni, ker bi šli naši glasovi na napačen naslov. Naš predlog in naša zahteva – zahteva državljanske pobude Prebudimo Slovenijo je predvolilna koalicija s trdno obvezo demokratičnih, s komunizmom neokuženih strank, da v tej koaliciji zmagajo in oblikujejo boljšo vlado. V naprej opozarjamo, naj se tej povezavi ne pridruži nihče s skritimi nameni, da bi po volitvah prelomil dano besedo in izdal svoje volivce. Nobenih Puckov, nobenih Zagožnov in nobenih Virantov več!

Tiste stranke oziroma njihove voditelje , naj bodo z leve ali desne, ki računajo, da bo mogoče Slovence ponovno potegniti za nos, pozivamo, naj se raje umaknejo iz politične igre še pred volitvami. Naj sebi in drugim prihranijo sramoto, ki smo je bili v zadnjih desetletjih že prevečkrat deležni. Slovensko javnost, državljane Republike Slovenije  pozivamo, naj od strank  zahtevajo pošteno igro, politični fair-play. Dovolj imamo raznih trikov iz ospredja in ozadja, raznih novih obrazov in strank; dovolj imamo grdih in podlih podtikanj, lažnih afer, kompromitacij in drugih umazanij. Ne dovolimo priti na oblast tistim, ki častijo bogove kot so Machiavelli, Marx, Lenin ali Kardelj. Danes vladajoče stranke vladajo z zakrinkanimi obrazi. Tisti, ki odločajo, ki kujejo spletke in afere se skrivajo v ozadju. Njihovim izbrancem, ki sestavljajo vlado je nerodno, ker se zavedajo, da ne odločajo o ničemer. Nekaj mesecev pred iztekom mandata jim je naročeno, da zrušijo lastno vlado oziroma sami sebe. Imamo res čudno oblast: imamo del vlade, ki skuša vladati in del, ki je v opoziciji. Botri, ki odločajo, kakšno vlogo bo kdo igral pa so isti.

Dovolj imamo te neokusne komedije. Hočemo politike s čistimi rokami in odkritimi obrazi. Poiskati in izvoliti jih moramo sami, ne pa razne virtualne meritve javnega mnenja. V tem smislu smo sestavili posebno Izjavo, s katero se obračamo na slovensko javnost.